Як огородити прибудинкову територію: юридичний аспект

27.06.2020 15:00 Корисно
Фото: hospodari.com Фото: hospodari.com
Що таке прибудинкова територія, за яких умов можна її огородити та чи потрібна згода всіх мешканців будинку – розбираємось разом з нашим юридичним консультантом.

Прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, необхідні для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів)) квартир. Також сюди належать нежитлові приміщення, розташовані в багатоквартирному будинку. Це визначено Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Як пояснила фахівчиня Харківського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, згідно з чинним законодавством, прибудинкова територія належить до спільного майна (на праві спільної сумісної власності) багатоквартирного будинку.

«Цим Законом передбачено, що співвласники мають право вільно користуватися спільним майном багатоквартирного будинку з урахуванням умов та обмежень, установлених законом або рішенням співвласників, – говорить юристка. – До виняткової компетенції загальних зборів співвласників належать питання щодо використання спільного майна. Тобто рішення про встановлення огорожі на прибудинковій території вашого будинку приймається шляхом голосування на загальних зборах співвласників. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників. Складається протокол зборів та вказується уповноважений від ОСББ».

Проте, як підкреслила Анастасія Макеєва, для законного установлення огорожі, обмеження входу сторонніх осіб, необхідно, щоби були визначені чіткі межі прибудинкової території, аби уникнути звинувачень самовільного зайняття земельної ділянки. Також, встановлюючи огорожу, обмежуючи проїзд до прибудинкової території, необхідно  враховувати та забезпечити доступ автомобілів екстрених служб – швидкої медичної допомоги, пожежників та інших.

Читайте також: Придбаю квартиру: що має бути в договорі купівлі-продажу