За яких умов декретна відпустка зараховується до страхового стажу

24.10.2019 18:00 Корисно
Фото: ipshnik.com Фото: ipshnik.com
При призначенні пенсії це питання може стати вкрай важливим, отже, нам варто розібратися заздалегідь.

Як розповів в. о. директора Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця, до так званої «декретної відпустки» входять два види відпусток. До першої відповідно до ст. 17 Закону України «Про відпустки» належить відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка розпочинається за 70 днів до пологів і закінчується через 56 днів після пологів. Жінкам, які народжували в період з 01.01.2004 р. до 30.06.2013 р., даний час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами до страхового стажу не зараховується, але він включається при визначенні права на пенсію. А з 01.07.2013 р. цей період зараховується і у страховий стаж.

До другого виду, відповідно до ст. 18 Закону України «Про відпустки», належить відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, яка починається з 57-го дня після пологів і закінчується, коли дитина досягла трирічного віку. «Особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. З 01.01.2005 р. страхові внески до Пенсійного фонду сплачує управління соціального захисту», — наголосив спеціаліст.

Страховий стаж буде враховуватися за даними системи персоніфікованого обліку. Підтверджуючими документами про перебування у декретній відпустці будуть свідоцтво про народження, наказ про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (за наявності), довідка з реєстру застрахованих осіб. Для перевірки врахування страхового стажу в період перебування у декретній відпустці необхідно отримати в органах Пенсійного фонду довідку ОК-5.

Читайте також: Як малозабезпечена родина може отримати фінансову допомогу