Друге життя черствого хліба: і в кулінарії, і в господарстві

08.11.2017 12:49 Корисно
Фото: ivetta.ua Фото: ivetta.ua
Коли приходять свята, точно визначити, скільки потрібно хліба, буває важко. Тож і утворюються запаси черствого хліба. Викидати його не можна - то великий гріх. А де і як можна його використати?

Буде як свіжий
Спочатку варто спробувати «реанімувати» хліб. Щоб повернути буханцю свіжість і м’якість, можна загорнути його у вологий рушник і потримати в ньому в розігрітій до 150 °С духовці. Також можна покласти черству випічку на 10–30 секунд в мікрохвильову піч, загорнувши в целофановий пакет.
Уже нарізаний хліб можна потримати в пароварці або на водяній бані протягом 5–15 хвилин. Можна також збризнути шматки хліба водою або молоком, покласти на прогріту суху сковорідку, закрити кришкою і потримати так.
Але слід пам’ятати, що відновлений таким чином хліб потрібно з’їсти дуже швидко, за 3–4 години він почне черствіти знову, і вже необоротно.

Хліб як сировина
Перше, що спадає на думку, – зробити з черствого хліба сухарики. Здавалося б, найпростіша страва, а як вигадливо готують її господарки! Хто просто нарізає черствий хліб і підсушує його на деку біля батареї. Інші сушать хліб у духовці, але при цьому творчо підходять до того, чим присмачити страву. Хтось намазує хліб різними сумішами – від звичайнісінького підсоленого вершкового масла до пасти з крабових паличок, пряних трав і спецій. Хтось готує панірувальну суміш (найпростіший варіант – подрібнений часник із сіллю), кладе її у поліетиленовий пакет, потім всипає туди нарізаний черствий хліб і добряче струшує, щоб сухарики були повністю в паніровці. А хтось, навпаки, заливає вже готові сухарики пряним соусом на масляній основі, щоб вони просочилися смаком. Підсушувати хліб можна на сковорідці, в тостері або (найчастіше) – в духовці. В останньому випадку це слід робити при помірній температурі, до 120 °С, на середній полиці і (увага!) з прочиненими дверцятами. Ще й не забувати періодично ворочати шматочки хліба, щоб вони просушилися рівномірно.
Наступний крок у використанні черствого хліба – панірувальні сухарі. Для їх приготування слід взяти вже підсушений без будь-яких домішок хліб, тобто сухарики, і ретельно подрібнити його. Можна це робити товкачем або скалкою, а можна вдатися до кухонного комбайна чи блендера. Якщо є бажання отримати пряну суміш, можна додати до подрібнених сухарів трави та сіль. Тримати панірувальні сухарі слід в герметичних контейнерах – тоді вони збережуться довше.
Власно кажучи, з черствого хліба можна приготувати не тільки сухарики або найпростіші грінки. На його основі роблять квас, використовують як складову багатьох страв: усіляких запіканок і пудингів, оладок, м’ясного хліба тощо. Деякі рецепти пропонуємо далі.

Не кулінарією єдиною...
Ідея готувати щось із черствого хліба для себе й домашніх геть не приваблює? Можна використати його для годівлі домашніх улюбленців або тих самих курей. Свіжий хліб для тварин не надто корисний, а от сухарики чи мішанка з додаванням хліба-загущувача – саме те, що треба. Якщо ж ніяких тварин у господарстві немає, тоді можна подрібнити хліб і взяти з собою на прогулянку, щоб погодувати диких птахів.
А от рибалки давно звикли використовувати як приманку й насадку розмочений черствий хліб з різними добавками, залежно від виду риби.
Підсушені в духовці шматочки хліба можна покришити і змішати із землею для посадки кімнатних рослин. Сухарики добре утримують вологу й підживлюють квіти.
Шматок засохлого хліба можна покласти в ящик з овочами і фруктами – це дозволить довше зберегти їх свіжими (хліб вбиратиме зайву вологу). Міняти шматочок бажано щодня або хоча б через день. А що потім? Потім – тільки птахам.
А ще господині, висаджуючи кімнатні рослини, змішують хлібні крихти із землею – для підживлення та утримання вологи.

У косметичку!
Черствий хліб багатий на вітаміни групи В, тому його можна використовувати в масках для зміцнення волосся. Маски з чорного (житнього) хліба можна застосовувати як завгодно часто, якщо це просто маса з м’якуша без домішок. Процедуру проводити краще перед миттям голови.
Наведемо рецепт маски для зміцнення волосся: 50 г кори дуба і 60 г цибулиння залити 1 л окропу і тримати на водяній бані 40–50 хвилин. Відвар процідити, додати в нього черствий чорний хліб (без скоринки), дати постояти. Перемішати кашку і втирати її у шкіру голови, потім накрити волосся поліетиленом, укутати все рушником. Маску потримати 1–2 години. Робити процедуру треба раз на тиждень.
Не буде зайвою хлібна маска і для шкіри обличчя. Приміром, така: пропустити через м’ясорубку чверть черствого батона, додати жовток і 2 ст. л. сметани. Ретельно перемішати й нанести на очищене обличчя на 15–20 хвилин. Змити теплою водою.
А чудово очистить і зволожить шкіру скраб з черствого хліба. М’якуш чорного хліба (приблизно півбуханця) пропустити через м’ясорубку й додати по 1 ст. л. дрібної солі та соди. Суміш зберігати в скляному посуді. Перед застосуванням 1 ст. л. суміші змішати з 1 ст. л. молока й нанести на вологу шкіру обличчя. Протирати обличчя легкими масажними рухами. Коли кашка буде вільно рухатися по шкірі, змити її теплою водою, а потім сполоснути обличчя прохолодною підсоленою водою.

І наостанок - кілька рецептів страв з черствим хлібом.

М’ясний хліб

Знадобиться: 1 кг яловичого фаршу грубого помелу (не надто пісного); 300 рубаної свинини; 70 г панірувальних сухарів грубого помелу; 3 яйця; 1 морква; 1 корінь селери; 2 цибулини; 2 зубчики часнику; 30 г вершкового масла; 200 мл кетчупу; 1 ст. л. вустерширського соусу (можна замінити соєвим соусом або бальзамічним оцтом); 2 ч. л. нарізаного чабрецю; 4 ст. л. дрібно нарізаної петрушки, 0,5 ч. л. меленого кмину; 0,5 ч. л. кайєнського перцю, 1 лавровий листок; мелений мускатний горіх на кінчику ножа, сіль і мелений чорний перець за смаком.

Фото: panfairy.livejournal.com

Усі овочі дрібно нарізати. Нагріти духовку до 180 ºС. Викласти на деко або у форму для випікання пергамент і злегка змастити його олією. Розігріти вершкове масло в сковороді на середньому вогні. Обсмажувати цибулю з лавровим листом і чебрецем протягом приблизно 15 хвилин, поки цибуля не стане м’якою і прозорою. Додати моркву й селеру, тушкувати 5 хвилин, потім додати часник і тримати на вогні ще кілька хвилин. Зняти, дати овочевій суміші повністю охолонути, прибрати лавровий лист. У великій мисці змішати яловичий і свиний фарші, яйця, панірувальні сухарі, половину кетчупу, вустерширський соус, петрушку, кмин, перець, мускатний горіх і охолоджені овочі. Добре все приправити і ретельно перемішайте руками. Відділити трохи отриманої маси, обсмажити до готовності, скуштувати, якщо потрібно, додати приправи. Готову суміш викласти в центр форми для випікання і вологими руками сформувати буханець-овал висотою близько 5 см. Зверху полити кетчупом. Випікати протягом 1–1,5 години (залежно від форми хліба), поки маса не затвердіє і не пропечеться. Залишити страву до нарізання приблизно 10 хвилин, щоб трохи охолола.

Швидка яблучна запіканка

Фото: ideamenu.ru

Знадобиться: 300 г черствого білого хліба; 2 яйця; 1 яблуко; 50 мл молока; 2 ч. л. цукру; 2 ч. л. кориці; масло для змащування.

Порізати хліб на скибочки. Змішати яйця з молоком, вмочити в цю суміш хліб і покласти у форму, змащену маслом. На хліб покласти шар яблук, нарізаних кружальцями, посипати їх корицею і цукром. Поверх яблук викласти ще шар хліба, також вимоченого в суміші, посипати його цукром. Випікати в духовці при температурі 200 °C, протягом 10-15 хвилин. Можна полити зверху апельсиновим джемом або улюбленим варенням.

Тістечко «Картопля»

 

Фото: xn--80a4abej.xn--p1ai

Знадобиться: 300 г сухарів, 0,5 склянки молока, 0,5 склянки цукру, 1 склянка горіхів, 150 г вершкового масла, 2 ст. л. какао (або 100 г шоколаду + 1 ст. л. какао).

Сухарі разом з горіхами пропустити через м'ясорубку. У невелику каструльку влити молоко, всипати цукор і какао. Для кращого смаку бажано покласти шоколад. Поставити на вогонь і довести до кипіння.  Коли суміш закипить і цукор з шоколадом розчиниться, покласти масло та інтенсивно розмішувати до повного розчинення масла. Масу охолодити, щоб була теплою, і влити в мелені сухарі.  Якщо тістечка готуються для дорослих, то додати 1–2 ст. л. коньяку. Ретельно розмішати й почекати, поки сухарі розтопляться. Після цього сухарну масу брати невеликими порціями і формувати у вигляді картоплин.  Готові тістечка можна обваляти в какао або мелених горіхах або натертому шоколаді. Якщо є трохи крему, то його можна відсадити, імітуючи глазки. Тістечка поставити в холодильник для «дозрівання».

Дарина Козуб

Джерело: SLK
Автор: Дарина Козуб