Як дізнатися, що харківська маршрутка безпечна. Коментар фахівця

08.02.2014 08:24 Суспільство

Відповідна екіпіровка, документація та навіть проїздний білет можуть врятувати ваше життя.

Як розповів начальник відділу державного контролю та нагляду за безпекою на наземному транспорті Управління Укртрансінспекції у Харківській області Григорій Єсін, сьогодні за дотриманням перевізниками транспортного законодавства загалом слідкує близько 48 контролюючих органів.  Окрім інспекції, перевізників контролюють Державтоінспекція, спеціальні структурні підрозділи прокуратори, пожежної безпеки, охорони праці, санстанція та ін.

Загалом, по Харкову та області ситуація із перевізниками позитивна, однак залишаються проблемними локальні місця, наприклад, усім відомі напрямки Пролетарська і Барабашово. Там щодня борються із нелегальними перевізниками. По області основна проблема у тому, що на території Харківщини нелегальні перевезення здійснюють представники з інших областей.

За словами Григорія Єсіна, сідаючи до маршрутки, слід пам'ятати про критерії безпечного транспорту: відповідна екіпіровка, трафарет із призначенням маршруту, наявність відповідних документів та дозволів. 

- У салоні має бути обов'язкова інформація про перевізника, страхову компанію з адресами та контактними телефонами, витяг із правил надання послуг, де чітко вказані права та обов’язки водія та пасажира, - розповідає Григорій Єсін. - Водій повинен працювати із посвідченням відповідного зразка з відкритою категорією, діючою медичною довідкою, а також обов'язково мати сертифікат про проходження навчання у наданні першої допомоги. Якщо у вас з’являються сумніви щодо безпечності маршрутки чи автобусу, краще взагалі відкласти поїздку. 

Зі скаргами слід звертатися  до Служби захисту прав споживачів, а також до управління Укртрансінспекції, ДАІ, органів місцевого самоврядування. І ще одна засторога, рідко хто з пасажирів вимагає у водія проїзний білет. Однак, цей папірець — ваша страховка. Якщо ви отримали білет з тим номіналом, який ви заплатили — це ще одна гарантія того, що перевезення здійснюється законно. 

Читайте також коментар Укртрансінспекції про трагедію під Сумами.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта