Об’єднані громади Харківщини матимуть додаткові фінансові можливості

25.06.2015 13:35 Суспільство
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов розповів про економічні переваги об’єднання громад в інтерв’ю "СК".

За словами Сергія Чернова, об’єднані громади отримують повноваження міста обласного значення, а значить – мають самостійний бюджет. В цей бюджет громади отримують низку місцевих податків, яких селищні та сільські ради сьогодні не мають. Це 60 % податку з фізичних осіб, 25 % екологічного податку, 100 % податку на нерухомість, 5 % акцизного збору (йдеться про продаж алкогольних напоїв, сигарет, палива на заправках, що працюють на території громади). І головне – вони можуть самостійно розпоряджатися землею.

- Наведу такий приклад. За 5 місяців цього року бюджет Харківського району додатково отримав за цими податками більше 72 млн грн. За рік це буде близько 160 млн грн. В перспективному плані об’єднання на території району планується створення 9 громад. Значить, кожна матиме в середньому 18 млн грн. За рахунок цих коштів громада зможе розвивати свою інфраструктуру, витрачаючи кошти на власний розсуд, виходячи зі своїх потреб. А головне – планувати розвиток на кілька років наперед. Адже сьогодні, коли кошти отримуються з держбюджету, всі існують у межах одного бюджетного року і не мають перспективних планів, - розповів Сергій Чернов. - У громадах ставлення до податків буде іншим в людей, які їх сплачують, бо вони знатимуть, куди витрачаються ці кошти: на ремонт доріг, дитячих садків або медамбулаторій.

По-іншому ставитимуться до розподілення цих податків і депутати. Тут можна провести аналогію з сім’єю: зароблені власною працею гроші цінують і думають, як витратити з користю. Зовсім інакше сприймається непередбачена сума, яка “впала з неба” - незалежно від того, велика вона чи мала.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта