Харківських медиків навчать поводитися з воїнами АТО

10.08.2016 08:40 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
На Харківщині створюють систему постійної психологічної допомоги ветеранам

Роль «зцілювачів душ» військових відразу після початку АТО взяли на себе волонтери-психологи. Кризисні психологи вже третій рік допомогають бійцям «повернутися з війни».

На Харківщині волонтери разом з медиками та владою взялися за розвиток системи постійної психологічної допомоги демобілізованим.

Так, у штат госпиталю для ветеранів взяли чотирьох професійних психологів. Також кризисні психологи є й в складі поліпрофесійних медичних бригад, які працюють з бійцями як у Харкові, так і в районах області.

- Спочатку у лікарів не вистачало досвіду, щоб справлятися з поствоєнною травмою. Окрім цього, до складу комплексних бригад входили лікарі-психотерапевти, яких бійці знали, бо вони з одного населенного пункту. Тому не завжди могли відкритися перед медичними працівниками, не хотіли, щоб інформація про стан їх здоров’я вийшла за коло комісії, - пояснює заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОГА Галина Сіроштан. - Тоді ми організували поліпрофесійні медичні бригади, до їх складу увійшли психотерапевти, кризисні психологи, які були не знайомі військовослужбовцям.

З ЯКИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ З АТО ХАРКІВ’ЯНИ

До речі, медпрацівники, що працюють з ветеранами АТО проходять спеціальні трененги, на яких волонтери пояснюють їм про особливості роботи з пацієнтами, що брали участь у бойових діях. Такі заняття поновляться з 1 вересня. Самі ж волонтери опановують нові методи психологічної допомоги, навчаються у швейцарських та німецькіх фахівців.

- Весь свій накопичений досвід ми хочемо передавати фахівцям, які працюють з бійцями АТО. Ми вже провели навчальний семінар для середнього медперсоналу госпіталю, також такі заняття проводили й в районах області, - розповідає координатор центру допомоги учасників АТО Марина Кехтер. - Для того, щоб медпрацівники розуміли, що відбувається з бійцями і як з ними спілкуватися. Щоб не було ретравматізації через проблеми з комунікацією.

Мирослава Кольцова

 

Автор: Администратор сайта