Що таке 0 % субсидії, і чому це краще, ніж нічого. Коментар харківського соцзахисту

04.08.2015 09:48 Суспільство
Фото: inforesist.org Фото: inforesist.org
Низка мешканців Харківщини наразі отримали 0 % субсидії, але чиновники запевняють - це краще, ніж нічого.

Якщо вам призначають 0 % субсидії, то це означає, що поки опалювальний період не почався, дохід вашої родини дозволяє оплачувати комуналку у повній мірі самостійно. Коли ж батареї ввімкнуть, прийдуть і нові платіжки, а отже, витрати зростуть, і субсидія вам вже буде нарахована.

- Дуже добре, що такі громадяни звертаються до управлінь соцзахисту зараз. Адже з початком опалювального сезону, коли доведеться платити за тепло, ми очікуємо новий наплив. За нашими розрахунками всього за субсидіями мають звернутися близько 300 тис. домогосподарств, - розповідає директор Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага. - Тому жовтень-листопад будуть дуже складними місяцями і своєрідним випробуванням для управлінь соцзахисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Райони-рекордсмени з оформлення субсидій на Харківщині

Чому субсидії на Харківщині оформлюють так повільно. Коментар ХОДА

До речі, у першій декаді жовтня громадяни мають отримати і нові бланки для оформлення субсидій. Таке розпорядження особисто дав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Як і минулого разу, відповідальність за друк і розповсюдження паперів нестимуть комунальні підприємства, які надають послуги газо-, водо-, енерго- і теплопостачання. Крім того, до них ще приєднається "Укрпошта".

- У квітні було розіслано 1 млн 200 тис. бланків декларацій та заяв на отримання субсидії. Скористалися ними, зрозуміло, не всі. Цього разу кількість бланків буде не меншою, - обіцяє директор Департаменту соцзахисту.

При цьому згідно з новим порядком оформлення субсидій отримати держдопомогу на оплату комуналки зможуть навіть ті, хто раніше такого права не мав. Наприклад, якщо у квартирі прописані дорослі діти, які мешкають в іншому місті, батьки мають право на субсидію. Для цього треба запросити соціального інспектора, який поспілкується із сусідами, а також надати документи, які підтвердять проживання дітей в іншому населеному пункті. Таким доказом може стати довідка з роботи або договір оренди на нове житло.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта