Млином, старою архітектурою і заповідником будуть заманювати туристів у село

18.04.2016 14:49 Суспільство
Фото: galleryua.com Фото: galleryua.com
У Валківському районі 366-річне село Сидоренкове розглядає варіанти розвитку сільського зеленого туризму.

Невеличкому селу Сидоренкове є чим здивувати приїжджих. Тут і чиста степова природа з унікальним заказником «Каніцевський» із комплексом медоносних і лікарських рослин та рідкісними видами комах, і оригінальна сільська архітектура: саманові хати, старовинний млин і аеродром, який колись використовувався для заправки літаків сільгоспавіації.

Щоправда, більшість із саманових хат поступово руйнується. Та якщо їх облаштувати, вони можуть прихистити туристів, а ще стати місцем для проведення цікавих етнографічних заходів.

- Узимку до нас уже приїздили туристи — школярі, які вивчають народознавство, - розповідає секретар Сидоренківської сільради Ольга Корсун. - Ми допомогли їм провести новорічні вечорниці. Узагалі можливості для туризму у нас є.

Та, зізнаються у сільраді, ініціатив щодо розвитку сільського туризму самі жителі особливо не проявляють. Поки в селі знайшлися люди, які загорілися організувати кухню — харчувати місцевими смаколиками потенційних туристів.

- Ми вже виділили садибу, де можна було б приймати туристів, але там треба трусити сажу, побілити її, відремонтувати, облаштовувати територію. Та й млин треба реставрувати. А ще маршрути розробити, організувати харчування... На все це потрібні люди і гроші. Така мрія є, але поки ми не визначилися, що робити з її реалізацією, - розповідає секретар.

Тим часом у селі минулого тижня були зайняті декомунізацією: валили пам’ятник Леніну, аж три троси порвали та ледве болгаркою ноги постаменту зрізали. Звалити звалили, тепер пам'ятник чекає, щоб його прибрали. Тож над тим, як приваблювати до себе туристів, поки не думали. Та й скоріше за все населенню однотисячного Сидоренкового, серед якого переважно пенсіонери та жінки, за городами та господарством не до туристів.

Разом із тим фахівці радять, що сільський туризм легше піднімати гуртом: хтось гостей розважає, хтось надаватиме побутові послуги, хтось займатиметься організацією харчування, хтось проводитиме екскурсії...

«А для організації зеленого туризму, насправді, не потрібні великі фінансові вкладення. Селянин може використати для цього все, що є у нього в господарстві - будинок, город, сад, овочі, фрукти, тварин, пасіку», - переконана науковий співробітник Валківського музею Ліляна Вільхівська.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта