Харків’яни розробили унікальний мобільний додаток для пасажирів

12.07.2018 17:47 Суспільство
Фото: epravda.com.ua Фото: epravda.com.ua
Троє харківських студентів розробили мобільний додаток «Х-транспорт», який допоможе відстежувати міський транспорт та сплачувати проїзний квиток за допомогою телефону.

За словами розробників мобільного додатку, повного аналога їх продукту немає в світі.

— Існуючий український додаток забезпечує можливість лише відстежувати рух громадського транспорту, але не спрощує користування системою єдиного квитка. Аналогічні додатки існують і в Європі, але жоден з них не передбачає спрощення оплат поїздок через єдину систему е-тікет, — цитує команду розробників сайт ХНЕУ ім. С. Кузнеця.

Фото: hneu.edu.ua

Авторами проекту є студенти Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця та Харківського національного університету радіоелектроніки. До складу команди увійшли Дмитро Хапілін (голова проекту), Кирило Костиря (відповідальний за інноваційні розробки) та Артем Сєріков (спеціаліст з програмного забезпечення). Керівником проекту став доцент ХНЕУ ім. С. Кузнеця Максим Серпухов.

Проект харківських студентів став фіналістом конкурсу з акселерації стартапів Kuznets startup battle. Автори «Х-транспорту» отримали першу інвестицію у розмірі 10 тисяч гривень за перемогу у конкурсі «Харків – місто молодіжних ініціатив». Для повної реалізації проекту потрібно 920 тисяч гривень, нові інвестиції  команда планує отримати на конкурсній основі в рамках міської цільової програми «Громадський бюджет (бюджет участі) міста Харкова на 2018-2021 роки» у 2018 році.

— Проект є вдалим доповненням системи е-тікет, що дозволить без зайвих засобів — пластикових карток чи терміналів — користуватися цією системою. Крім того, «Х-транспорт» пришвидшує адаптацію до єдиного квитка, а також допомагає планувати та правильно використовувати особистий час, — зазначили розробники.

Читайте також: Скільки коштує навчання у харківських вишах

Андрій Соха