«Музей світла» може з’явитися у Шарівці. Фото

25.06.2018 17:09 Суспільство
Фото:СК Фото:СК
Одночасно з першими кроками до реставрації Шарівського палацово-паркового комплексу «Садиба» цими вихідними митці області обирали найкращу творчу ідею для повернення до життя пам'ятки культурної спадщини національного значення.

Із 20 по 24 червня у палацово-парковому комплексі «Садиба» поблизу селища Шарівка Богодухівського району проходив арт-фестиваль «Культурний ХАКАТОН», що став переможцем конкурсу проектів Міністерства культури України «Малі міста – великі враження».

У його рамках у свою чергу відбувався конкурс творчих проектів, об’єднаних ідеєю збереження палацово-паркового комплексу, його популяризації та створення на його території повноцінного туристичного об’єкта. Близько 30 архітекторів, художників, урбаністів, працівники музеїв, дизайнерів, фахівців у сфері туризму Харківщини  протягом чотирьох днів жили на території садиби та придумували, як культура може вдихнути друге життя у Шарівський комплекс. До фінального етапу конкурсу журі відібрало 11 ідей. Серед них — створення творчих і ремісничих майстерень, центру нематеріального мистецтва та освіти, арт-резиденції, образотворчого центру, побудова сучасних будиночків для туристів, «Музей-аптека», «Музей світла» та ін.

Журі, у складі якого були, зокрема, відомий художник Роман Мінін і директор Асоціації дизайнерів-графіків «4-й блок» Олег Петровський, професор кафедри графічного дизайну Харківської державної академії дизайну і мистецтв Олег Векленко, директор ТОВ «Інститут Харківпроект» Юрій Спасів, дизайнер Юрій Ринтовт, перемогу у конкурсі віддали двом проектам: «Музею світла» дизайнерки Надії Величко та «Центру нематеріального мистецтва і освіти» мисткині Лілії Чорної.


Одна із переможниць «Культурного Хакатону» Надія Величко

 

Це і вітражне заскління веранд палацу, і його підсвічення, проекції на весь ансамбль, кінотеатри під відкритим небом, лазерні шоу... —  розповідає про свій проект Надія Величко. —  У теплицях палацу передбачається реконструкція, і там можна облаштувати проекційний музей світового мистецтва —  це коли картини не треба везти здалеку. Натомість створюються проекції — складні анімаційні фільми, які вже самі по собі є творами мистецтва. До прикладу, у такому музеї можна буде побачити не тільки Мону Лізу, а й короткий фільм про історію її створення, автора тощо. 

Мій проект передбачає освітні, художні, фестивальні події, які використовують простір, музику, театр… На практиці це виглядає як візуальні проекції, 3D-мепінг, аудіовистави, скульптури з льоду, арт-об'єкти з насіння рослин, яке проростає, тощо. …Усе це зможе наповнити це місце життям, але не порушить і не зачепить ні архітектурної частини, ні природного ландшафту. Це мистецтво з повагою до навколишнього середовища, —  пояснила свій проект  Лілія Чорна.

Переможці конкурсу розділили між собою приз у 10 000 грн.  На реалізацію ж власне проектів-переможців шукатимуть інвесторів. У цьому пообіцяли допомогти у Харківській облдержадміністрації та Харківській обласній раді. 

Нагадаємо, з обласного бюджету виділені гроші для проведення першочергових заходів з реконструкції садиби. Також залучили до відновлення садиби іноземних партнерів —  українсько-німецьку компанія «BASF».

Під час фестивалю на території садиби проходила культурна програма: майстер-класи для дітей та дорослих, історичні квести та екскурсії, художні пленери, у яких, зокрема, узяли участь учні Чугуївської художньої школи імені І. Рєпіна.

Усередині замку відбулася виставка сучасного плаката «Екологія культури» і театралізований перформанс «Святковий бал». Крім того, Шарівська садиба ще отримала свій  QR-код, сканувавши який, можна отримати посилання  на розширену інформацію про історію та архітектуру маєтку шістьма мовами:  українською, англійською, французькою, німецькою, китайською та російською.

У фіналі фестивалю на сцені поблизу замку відбулися концерти, де можна було почути різні твори —  від класики до сучасності.

Читайте також: Під Харковом з'явилися нові туристичні маршрути