Харківським ОСББ компенсують 60 % кредитів з енергозбереження

05.08.2015 14:50 Влада
Фото: gk-press.if.ua Фото: gk-press.if.ua
ОСББ області платитимуть тільки 40 % від суми кредитів, узятих на енергозбереження.

Мова йде про кредити на обладнання та матеріали для встановлення індивідуальних теплових пунктів, регуляторів теплового потоку, вузлів обліку води і теплової енергії, вікон з двокамерними склопакетами для під'їздів, підвалів та інших місць загального користування, утеплюючих фасадів та інших матеріалів.

Як пояснив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, 40 % тіла кредиту компенсує держбюджет. Ще 20 % покриє обласний бюджет. Так, керівництвом області було прийняте рішення про виділення на ці цілі 500 тис. грн. Втім, якщо попит на програму буде, то фінансування можуть збільшити. Наступного року на компенсацію кредитів з обласного бюджету планують виділити 1 млн 100 тис. грн. До 2020 року ця сума зросте до 1 млн 500 тис. грн.

- Тобто сьогодні в цілому 60 % кредиту бере на себе держава. Це при тому, що 94 % житлового фонду приватизовано, тобто не є державною власністю, - сказав Євгеній Шахненко.

Також взяти участь у програмі співфінансування рекомендують районним органам влади. Їм пропонують частково компенсувати відсотки кредитів, виданих на енергозберігаючі заходи ОСББ.

Наразі райони Харківщини по-різному підходять до питання створення ОСББ. Якщо в Близнюківському районі сьогодні вже 100 % багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ, то, наприклад, в Барвінківському - тільки 30 %. І це при тому, що кількість багатоквартирних будинків у цих районах приблизно рівна.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта