Найбільше людей цікавлять декларації чиновників - ХОДА

14.06.2013 06:02 Влада
http://focus.ua http://focus.ua
Робота Харківської обласної державної адміністрації з надання доступу до публічної інформації визнана однією з кращих серед обласних адміністрацій України.

Лідируюче місце Харківської обласної державної адміністрації щодо забезпечення 100 % оприлюднення публічної інформації на офіційних сайтах виявив щорічний моніторинг Кабінету Міністрів України.

До числа критеріїв оцінки роботи органів виконавчої влади увійшли якість освітлення інформації, кількість отриманих та оброблених запитів тощо.

– Також Харківська облдержадміністрація є лідером за отриманими і обробленими запитами серед обласних і районних державних адміністрацій. Перше місце посідає Київська державна адміністрація, нею отримано понад 5 тисяч запитів. Харківська облдержадміністрація – на другій позиції з 1,5 тисячами запитів з моменту набуття чинності Закону «Про доступ до публічної інформації», – розповідає начальник управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської облдержадміністрації Дмитро Ястрєбов.

Нагадаємо, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» набув чинності у травні 2011 року. У цьому ж році в Харкові було створено управління забезпечення доступу до публічної інформації Харківської облдержадміністрації. Управління складається з двох відділів: по роботі із запитами та по забезпеченню обнародування інформації. Про необхідність роботи такого органу при облдержадміністрації сьогодні свідчать цифри. Так, у 2011 році до управління надійшло 546 запитів, у 2012 році – вже 612. Позитивна тенденція спостерігається й по районах області: у 2011 році було отримано 152 запити, у 2012 році – 829.

Тематика запитуваної інформації різноманітна. Наприклад, у квітні цього року багато громадських організацій та ЗМІ цікавились питаннями, пов’язаними із заповненням декларації про доходи держслужбовців. Також громадян цікавили питання фінансування закладів охорони здоров’я, отримання соціальних пільг, виконання програм у галузі соціального захисту. Частими є також запити в галузі архітектури, наприклад, щодо присвоєння об’єкту статусу пам’ятника архітектури. Громадян навіть цікавили нормативно-правові документи – розпорядження, видані облдержадміністрацією за той чи інший період.

Дещо відрізняється тематика запитів мешканців районів. Питання землеволодіння, а також надання копій розпоряджень райдержадміністрацій – найбільш популярні запити у районах області.

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №70 від 13.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта