Права затриманих розширено. На що має право людина, яка потрапила у СІЗО

14.11.2014 12:26 Влада
www.svoboda.org www.svoboda.org
Набули чинності зміни до Закону «Про безоплатну правову допомогу», які були внесені після нещодавнього прийняття Верховною Радою Закону «Про прокуратуру».

Що робити, якщо вас забрали до міліції, куди телефонувати та яку допомогу можна отримати, «СК» розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Мін’юсту, адвокат Андрій Вишневський.

– Чи може людина сама повідомити про своє затримання?

– До моменту внесення змін адвокат призначався за повідомленням органу, який здійснив затримання, і протягом двох годин центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги мав забезпечити прибуття адвоката до затриманого. Тут ми зіткнулися з кількома проблемами. По-перше, органи, які займаються досудовим розслідуванням, насамперед міліція, інформують не про всі затримання або ж роблять це невчасно. Хоча закон говорить, що це має відбуватися негайно. На жаль, наша статистика показує, що це може відбуватися протягом і двох, і трьох і шести годин, а іноді навіть через добу, що, звичайно, свідчить про порушення прав затриманої особи. Ще одна проблема – це так звані
приховані затримання. Міліція фактично затримує особу, але процесуально її не оформлює, а це означає, що людина не має права на захист і безоплатну правову допомогу. Як правило, у міліції її оформлюють як відвідувача. Іноді такого «відвідувача» можуть забрати з дому в капцях і вкинути в міліцейську машину, привезти до райвідділу й оформити як підозрюваного відвідувача, який нібито зайшов до них на «бесіду». У цей час з ним фактично проводять слідчі дії, які знову ж таки не оформлюються належним чином. Коли слідчий у такий спосіб отримує всю необхідну інформацію, щоб зібрати докази, відбувається процесуальне оформлення, повідомлення про підозру й усі подальші дії. Після такого людині допомогти дуже важко, оскільки саме в перші години після затримання відбуваються ключові речі. І якщо особа не користується послугами професійного адвоката саме в цей період, коли вона найбільш уразлива і емоційно, і юридично, наслідки для неї можуть бути фатальними.

Але тепер, з 0.00 годин 25 жовтня 2014 року, згідно зі змінами, ми зможемо призначати адвоката не лише за повідомленням міліції, а й за зверненням безпосередньо до Центру самої затриманої особи або її близьких родичів. Це можна зробити, зателефонувавши на цілодобову телефонну лінію, що функціонує по всій Україні, за номером 0800-21-31-03 (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні). Тут важливий нюанс: якщо людина затримана і складено протокол про її затримання, за законом вона має право на один телефонний дзвінок. Тобто вона може подзвонити родичам, друзям або ж повідомити про своє затримання в наш Центр і отримати доступ до адвоката, який уже потім може їй допомогти зв’язатися будь з ким.

Інший варіант – якщо вас затримали фактично (а в розумінні КПК затриманою особа вважається з моменту, якщо вона не може самостійно пересуватися – тобто, якщо вона змушена перебувати поруч із працівником правоохоронних органів), а протокол про її затримання не складено і вона є «відвідувачем», узагалі не має жодних обмежень на те, щоб телефонувати. Тому ми рекомендуємо в такому випадку відразу телефонувати на цей номер і повідомляти про своє затримання.

Важливо додати, що тепер і будь-яка особа, яка є підозрюваною або обвинуваченою у вчиненні кримінального правопорушення, на будь-якій стадії кримінального процесу може заявити клопотання слідчому, слідчому судді, прокурору або суду про залучення захисника за призначенням.

Також з 25 жовтня будь-яка особа, яка є засудженою і відбуває покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, може звернутися до Центру, і їй буде негайно призначено адвоката. Причому вона матиме право на всі види послуг, передбачені Законом «Про безоплатну правову допомогу», тобто захист, складання процесуальних документів і представництво інтересів у суді.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта