Фітотерапія самотужки. Лікарі радять, як лікуватися травами

14.07.2014 08:27 Суспільство
http://kakmed.com/ http://kakmed.com/
Цвітуть чебрець, звіробій і ромашка... Для багатьох господарок саме час збирати трави. Цілющі природні сили дійсно можуть підправити здоров’я.

 Однак до трав треба ставитися так само серйозно, як і до будь-яких ліків.

Прогресивний світ подарував нам медикаменти, які рятують сьогодні від більшості хвороб. Та не завжди «хімія» є панацеєю. Додамо ще дорожнечу препаратів – найчастіше саме з цих міркувань люди звертаються до лікування народними способами. На першому щаблі в цій справі стоїть фітотерапія – справа клопітка, але досить популярна.

– Трави вимагають щоденного клопоту. Мало лишень зібрати їх, треба ще поморочитися: зробити відвар, настояти, відцідити, – розповідає харківський травник Мілада Золотарьова.

Однак за свої старання знавці трав отримують винагороду: рослини містять у собі всі потрібні для організму людини мікроелементи. Окрім того, існує думка, що правильні комбінації трав можуть підсилити дію певного медикаменту, а іноді навіть і замінити його. Ось тут і криється головна підступність лікування травами.
Звертатися до фітотерапії потрібно тільки в тому разі, коли такі рекомендації вам дав лікар: онколог, хірург, терапевт... На цьому наголошують як кваліфіковані медики, так і травники з народу.

– Без контролю лікаря, без аналізів, УЗД це може потягнути за собою будь-які ускладнення, – застерігає харківській лікар-фітотерапевт Неоніла Привалова. – Якщо ви самі вирішили, що вам потрібні тільки трави, все одно доведеться визнати: без традиційної медицини не можна.

За словами медика, деякі рослини дійсно можуть посилювати ефект лікування, але інші навпаки – суперечити. Наприклад, ті ж трави, які використовуються при цукровому діабеті: галега (чи козлятник), що у певній кількості може підмінити інсулін. Коли людина приймає інсулін і ці рослини, то обов’язково заміряють рівень цукру у крові для того, щоб не прогавити момент, коли він зростатиме. Зі слів Неоніли Привалової, часом, лікуючись виключно травами, пацієнти просто втрачають дорогоцінний час.
– Зловживання травами призводить до того, що втрачається момент, коли потрібно звертатися до офіційної медицини. Наприклад, коли приходять онкохворі й кажуть, що хочуть лікуватися тільки травами, я відмовляю їм. Адже дива все ж таки мають обмеження, – визнає лікар-фітотерапевт Неоніла Привалова.

Наслідки зловживання або несвідомого захоплення фітотерапією можуть бути найрізноманітнішими: порушення травлення, алергічна реакція, висипання тощо. Так, звіробій може викликати міжменструальну кровотечу в жінок, які вживають протизаплідні пігулки. А ехінацея суворо протипоказана вагітним жінкам, бо вона погано впливає на формування плода.

Та все ж, на думку більшості медиків, фітотерапія є однією з ланок лікування.
– Не можна заперечувати досягнення медицини. Разом із тим, не можна заперечувати досягнення інших поколінь і силу природних речовин. Я вважаю, це потрібно поєднувати, – каже лікар і додає: – Переконана, лікувати травами повинні тільки лікарі. Тільки фахівець знає механізм процесів організму, діагноз, що за ним стоїть, як працює діюча речовина рослини, які цілі та завдання при певній патології.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №79-80 від 05.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта