Грип вже гуляє Харківщиною? Коментар СЕС

30.10.2014 09:18 Суспільство
http://www.первостольник.рф http://www.первостольник.рф
Цього року санепідеміологи прогнозують розповсюдження трьох штамів грипу на території Харківської області.

Як розповіла начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області Тетяна Колпакова, наразі грипу в Харківській області немає. У людей визначають віруси парагрипу, аденовіруси, РС-віруси.

- По Україні захворюваність на гострі респіраторні хвороби на сьогодні є нижчою за середньосезонний рівень. Тим не менш, починаючи з 6 жовтня у сусідніх з Харківщиною регіонах кількість захворілих почала різко рости. На Дніпропетровщині ситуація взагалі досягла вже майже епідпорога, - розповіла Тетяна Колпакова. - Харківська область зараз трохи перевищує показники минулого року, але в цілому кількість захворілих ще не така велика, щоб говорити про епідемію.

За словами голови санітарно-епідеміологічної служби, найчастіше хворіють діти. Із всієї кількості захворілих 70 % складає саме населення віком до 17 років. Тетяна Колпакова пояснила це тим, щонайчастіше лікаря викликають саме для дитини. Дорослі ж, як правило, переносять хворобу "на ногах".

Що стосується розповсюдження грипу, то в епідемічному сезоні 2014-2015 років на території Харківської області прогнозується спільна циркуляція троьх штамів вірусів грипу - A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Техас/ 50/2012 (H3N2) і відносно нового для України штаму вірусу грипу B/Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).

- Можливо припустити більш інтенсивний характер перебігу епідемічного процесу в поточному епідемічному сезоні в зв'язку з тим, що у населення відсутній імунітет до новому штаму віруса грипу B, - сказала Тетяна Колпакова. - Складність пофілактики вірусних інфекцій, зокрема грипу, ускладнюється також тим, що збудники цих захворювань легко видозмінюються. В результаті після хвороби у людини імунітету вистачає не більше, ніж на рік, до наступного сезону.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта