Харківщина на порозі епідемії грипу?

10.11.2014 14:30 Суспільство
www.likar.info www.likar.info
За прогнозами, цього сезону по Україні ходитимуть три штами грипу, причому один з них – вірус групи В – є новим для нашого регіону.

У СЕС уже прогнозують, що кількість захворілих буде більшою, ніж минулого року.

Без імунітету

Проте, поки що панікувати зарано. У Харківській області випадків грипу цього сезону ще не було. У людей визначають лише віруси парагрипу, аденовіруси, РС-віруси.
– По Україні захворюваність на гострі респіраторні хвороби на сьогодні є нижчою за середньосезонний рівень, – розповіла начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області Тетяна Колпакова. – Однак, починаючи з 6 жовтня, у сусідніх із Харківщиною регіонах кількість захворілих почала різко зростати. На Дніпропетровщині ситуація взагалі вже майже досягла епідпорога. Що стосується Харківської області, то зараз ми лише трохи перевищуємо показники минулого року, але в цілому кількість захворілих ще не така велика, щоб казати про епідемію.

Читайте також: СКІЛЬКИ ЦЬОГО РОКУ КОШТУВАТИМЕ ВАКЦИНА ПРОТИ ГРИПУ НА ХАРКІВЩИНІ
                     ВАКЦИНИ ВІД ТРЬОХ ВІРУСІВ ГРИПУ РАДЯТЬ У МІНЗДОРОВ'Я. ПЕРЕЛІК
                     ЧИ ГОТОВА ХАРКІВЩИНА ДО СПАЛАХУ ГРИПУ. ЗВІТ ЧИНОВНИКІВ

Традиційно першими вірус уражає дітей. За словами начальника санітарно-епідеміологічної служби, із всієї кількості захворілих цього сезону 70 % складає саме населення віком до 17 років. Пояснити таку статистику можна ще й тим, що найчастіше лікаря викликають саме для дитини. Дорослі ж, як правило, переносять хворобу «на ногах».

А от щодо майбутньої загрози, то в епідемічному сезоні 2014/15 років на території Харківської області прогнозується спільна циркуляція трьох штамів вірусів: A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Техас/ 50/2012 (H3N2) і відносно нового для України B/Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата). До речі, грип уже зареєстрували в Україні. Першими цього року постраждали Львівська, Тернопільська й Кіровоградська області.
– Через те, що в населення відсутній імунітет до нового штаму вірусу грипу B, можна припустити, що цього сезону захворілих буде більше, – сказала Тетяна Колпакова.

Вакцинація від 155 гривень

Яким би страшним не був вірус, але профілактику ще ніхто не скасовував. І серед найбільш ефективних методів боротьби з грипом перше місце, безумовно, посідає вакцинація. Але, увага! Щеплення діє лише рік. Наступного сезону ін’єкція вже не зможе вас захистити, і вакцинацію доведеться проводити повторно.

– Профілактика вірусних інфекцій, зокрема грипу, ускладнюється тим, що збудники захворювання легко видозмінюються. У результаті після хвороби в людини імунітету вистачає не більше, ніж на рік, до наступного сезону, – пояснила Тетяна Колпакова.
Щеплення є рекомендованою, але не обов’язковою процедурою. Тому, зважаючи на досить велику вартість вакцинації та імунітет лише на один рік, люди не дуже охоче погоджуються на вакцинацію. Якщо ж ви все таки наважилися її пройти, то сам препарат можна купити в аптеці за ціною від 155 грн. Щеплення вам зроблять у будь-якій лікарні. Але не варто з цим зволікати. Фахівці радять пройти вакцинацію до кінця грудня.

Наразі ж відсоток населення, яке таки зробило щеплення, у Харківській області залишається дуже низьким. Станом на кінець жовтня в області це лише 404 особи. Найбільше вакцинованих у Лозівському районі – 4,5 % від плану. При цьому по Україні за рівнем вакцинації Харківщина посідає десяте місце.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта