Харківська учасниця «МастерШеф» Ганна Тарасенко ділиться новорічним рецептом

05.01.2015 13:15 Суспільство
Цей французький торт-конус із профітролів традиційно подають на весільні й різдвяні свята. Отже, святкування Нового року сповна відповідає приводу, щоб його приготувати.

Вашим гостям напевно сподобається цей десерт: смачний, нарядний, на ялинку схожий. Крім того, його дуже зручно їсти: кожен сам зможе відокремити собі шматочок новорічного частування.

Що вам знадобиться для приготування цього торта:

для заварного тіста: борошно – 350 г, вершкове масло – 220 г, цукор – 20 г, сіль – 4 г, молоко – 300 мл, вода – 200 мл, яйця – 8–9 шт.;
для заварного крему: жовтки – 8 шт., цукор – 165 г, борошно – 80 г, молоко – 650 мл, вершки для збивання – 200 мл, ваніль;
для оздоблення: білий шоколад – 4–5 плиток, маршмеллоу – 30 г, цукрова пудра – 70 г, крохмаль, цукор для карамельної павутини.

У каструлю висипаємо просіяне борошно, цукор, сіль і підсмажуємо їх на середньому вогні. Далі додаємо до цих інгредієнтів вершкове масло та розмішуємо все. Наступним кроком стане додавання до цієї суміші (з борошна та масла) води й молока. Перемішуємо тісто дерев’яною ложкою, перекладаємо в миску, закриваємо плівкою та даємо трохи охолонути.



А тим часом займемося кремом. У каструльці нагріваємо молоко з половиною цукру та ваніллю, проте не доводимо до кипіння. Паралельно в іншій ємності решту цукру перетираємо з жовтками. Потім додаємо до яєчної суміші борошно й ретельно перемішуємо, після чого вливаємо туди молоко та, переклавши цю суміш у каструлю, починаємо її гріти на слабкому вогні. Важливо постійно помішувати крем до його повного загущення. В охолоджене тісто додаємо яйця – стільки, скільки потрібно, щоб тісто не було занадто рідким. Викладаємо тісто чайною ложкою на деко, що застелене пергаментом. Ставимо заповнене деко в заздалегідь розігріту до 200–210 ºС духовку на 10 хвилин. Головне, аби в наших кульках з тіста (профітролях) утворився заповітний пузир, який сформує порожнину для начинки. Поки профітролі остигають, збиваємо крем міксером, додаємо збиті вершки та перемішуємо суміш. Вводимо за допомогою кондитерського шприца готовий крем у профітролі, заздалегідь зробивши в них невеликі отвори. З такої закладки в мене виходить приблизно сотня профітролів. Заповнивши їх кремом, ставимо у холодне місце. Тим часом розтоплюємо на водяній бані білий шоколад, який за допомогою пензлика наносимо тонким шаром на профітролі. Повертаємо профітролі у прохолодне місце. І нам залишився останній крок – зібрати конструкцію нашого торта.

Робимо з аркуша ватману конус, застилаємо його середину фольгою та закріплюємо основу нашої «ялинки» скотчем. Змащуємо вершковим маслом внутрішню частину конуса-форми і перевертаємо її догори ногами, вершину опускаючи у вазу або банку. Тепер починаємо укладати профітролі шарами, «скріплюючи» їх шоколадом. Застилаємо майбутнє дно крокембушу фольгою і залишаємо його «дозрівати» в холодному місці щонайменше на чотири годин. І у фінальній частині акуратно перегортаємо наш конус та витягаємо його «серцевину» з профітролей. Отриману конструкцію оздоблюємо тим, на що у вас вистачить фантазії. Я, приміром, використала рідкий білий шоколад і, розтопивши в каструлі 5–6 столових ложок цукру, зробила карамельні нитки та «обмотала» ними крокембуш. Смачного та з Новим роком!

Катерина Терещенко, матеріал з газети "Слобідський край" №155 від 27.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта