Хто чатує на вас у лісі, або Що робити, коли вкусив кліщ

08.05.2015 12:36 Суспільство
hochu.ua hochu.ua
Попереду вихідні, під час яких більшість наших земляків відкриє сезон шашликів. Тим часом брати наші найменші – кліщі, комарі, мошки та інші кровопивці – відкривають сезон полювання.

Традиційно найбільшим злом, яке можна зустріти на пікніку, вважають кліщів. Ще в березні вони почали активну «діяльність», пік якої припадає саме на квітень – травень. Здебільшого кліщі асоціюються в нас із кліщовим вірусним енцефалітом.

Але, за словами завідуючої відділенням особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський обласний лабораторний центр» ДСЕСУ Анни Сухорукової, енцефаліт – рідкість для нашого регіону. Набагато реальніша загроза, яку несе кліщ, – іксодовий кліщовий бореліоз, або хвороба Лайма. У минулому році на Харківщині було зафіксовано 56 випадків цього захворювання. Але насправді їх більше. Просто вкушені не звертаються по лікарську допомогу. Тим часом запалення на місці укусу минає, але збудник не зникає. Він потрапляє у кров та знаходить собі «місце постійного проживання», віддаючи перевагу серцю, суглобам, ЦНС.

– Буває, що людина безуспішно лікує важкий артрит, а насправді це бореліоз суглобів, – пояснює Анна Сухорукова. – Діагностувати хворобу важко. З цим легко справляються на Заході, але в нас вивчати захворювання почали лише у 2000 році, тому маємо проблеми.
Легше виявити збудника в самому кліщі, який вас вкусив. Його треба принести на експертизу в лабораторію особливо небезпечних інфекцій СЕС. Для цього треба зберегти йому життя: витягнувши зі шкіри (та обробивши ранку йодом або спиртом), помістити на вологу марлю у скляний посуд і щільно закрити. При зверненні до лабораторії потрібно мати направлення на дослідження з місцевого закладу здоров’я. У цьому році кліщів у лабораторію вже приносили, і один виявився заразним на хворобу Лайма. Укусив він дитину в Люботині.

Про те, як вберегтися від кліщів, епідеміологи розповідають регулярно. Виходячи на природу, треба одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів. Голову покривати головним убором. Обов’язково проводити огляди через кожні дві години та ще раз вдома. Зупиняючись на привал, звільняти від сухої трави, гілок та хмизу територію в радіусі 20–25 м. Удома одразу змінити одяг, випрати та випрасувати: витрусити кліща з одягу неможливо. Домашніх тварин, які були з вами на природі, теж слід оглянути до того, як впустити до помешкання.

Тетяна Огородня, матеріал з газети "Слобідський край" №51-52 від 30.04.5015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта