Кому потрібна вакцинація від поліомієліту

17.11.2015 10:15 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Через перебої з вакцинами, які були минулого року, процес щеплення в Україні пішов навскіс.

Графіки імунізації зсуваються, і лікарі та медичні чиновники Харківщини своїми силами виправляють помилки і протиріччя МОЗу. Адже на кону – здоров’я дітей

Перший тур додаткової імунізації проти поліомієліту завершився. Чиновники Харківщини звітують: у його рамках удалося вакцинувати 90 % дітей з цільової групи, це один з найкращих показників в Україні. Усього в області вакцинації від поліомієліту підлягає 145 тисяч дітей у віці від перших днів життя до 6 років. Частина з них раніше були щеплені проти поліомієліту, але не пройшли ревакцинацію через відсутність вакцин. 21 тисяча дітей різного віку взагалі не були щеплені від поліомієліту. У жовтні до області надійшло 155 тисяч доз вакцин – цього достатньо, щоб у повному обсязі провести вакцинацію та ревакцинацію від цієї хвороби. Сьогодні, за словами директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Олександра Галацана, процес вакцинації в регіоні продовжується, але менш інтенсивними темпами.

– Нам потрібно було масовано провести перший раунд вакцинації, оскільки саме так переривається епідпроцес і тільки так надалі вдасться досягти позитивного результату, – пояснює Олександр Галацан. – При такій великій кількості дітей, які підлягають вакцинації, правильно організувати цей процес було непросто. Але ми все продумали і відпрацювали. До вакцинації залучили 2,5 тисячі медпрацівників, було організовано роботу 1022  кабінетів щеплення в Харкові та області.

Наступний раунд – ревакцинація – розпочнеться в Україні 30 листопада, а в Харківській області – 7 грудня. Саме перебої з централізованими поставками вакцин, за словами Олександра Галацана, призвели до того, що календар планових щеплень збився. Тому сьогодні фахівці розробляють новий календар з урахуванням надходження препаратів, які закуповуються за державними програмами. За ними Харківська область має отримати препарати і матеріали на суму 214 млн грн.
– Централізовані програми в цьому році затрималися, до жовтня ми практично не отримували ніяких вакцин і сироваток від міністерства. Проблеми, з якими стикалася Харківщина, ми розв’язували своїми силами і в межах норм, які дозволяє закон. Сьогодні 7 із 14 типів обов’язкових вакцин в області немає взагалі. Серед них – вакцини від дифтерії, кашлюку, гепатиту. Ці вакцини, а також багато інших препаратів і матеріалів, ми розраховуємо отримати від міністерства в кінці листопада – на початку грудня, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА.
Нагадаємо, додаткову імунізацію Міністерство охорони здоров’я вирішило провести після спалаху поліомієліту на Закарпатті. Захворювання двох дітей підняло на поверхню іншу загальнонаціональну проблему – низький рівень вакцинації: за минулий рік нею було охоплено лише 49 % дітей, а за перше півріччя цього року – 14,1 %. Причина проста: вакцин не вистачало. Якщо в 2010–2013 роках Україна закупала близько 3 млн доз поліовакцин щорічно, то в 2014-му після кількох невдалих спроб провести тендерні закупівлі, тільки наприкінці року Міністерство розподілило в регіони трохи менше 1,5 млн доз. Уже в квітні – травні 2015 року практично в усіх регіонах вакцини проти цієї інфекції вичерпалися. Ситуацію врятувала гуманітарна допомога Канади: з травня по жовтень за підтримки ЮНІСЕФ в Україну було доставлено 3,7 млн доз оральної та 1,1 млн доз інактивованої поліовакцини. З 25 вересня їх почали розвозити по регіонах.
Здається, тепер вакцини вистачить на всіх. Але виникає інше питання – стосовно їхньої безпечності. Як розповідає завідувач лабораторією імунореабілітології інституту ім. І. І. Мечнікова Андрій Волянський, в оральної поліовакцини (ОПВ) є один недолік – це вірогідність розвитку у щеплених і контактних з ними осіб вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту (ВАПП). Кількість випадків мізерна – один на 500 тисяч перших доз ОПВ.

– Виникає ВАПП у двох випадках: у дітей з імунологічними відхиленнями і внаслідок посилення вірулентності вакцинних штаммів у зв’язку з мутацією. Найчастіше ВАПП викликає другий тип поліовірусу. Через відсутність таких випадків протягом 15 років, було створено й успішно застосовано в Індії у 2009 році бівалентну ОПВ, що містить тільки 1-й і 3-й типи, – пояснює імунолог.
За словами лікаря, США, Канада, країни ЄС та асоційовані з ними вже не застосовують живу поліовакцину, тільки у Польщі ОПВ може використовуватися для четвертої дози. А з квітня 2016 року, згідно з планом, розробленим Глобальною ініціативою з ліквідації поліомієліту, передбачається повсюдна вакцинація ІПВ як першої дози, і повна відмова від використання тривалентної ОПВ.
– Тобто як додаток до абсолютно безпечної вакцини ІПВ, Україні подарували 3,7 млн доз ОПВ, яка на сьогодні є єдиною причиною ВАПП і має вже наступного року вилучатися і замінятися бівалентною ОПВ, – зазначає Андрій Волянський.
Знайшли лікарі й протиріччя між діючими наказами та новими рекомендаціями МОЗ. Так, наказ МОЗУ № 595 від 2011 року регламентує шестикратну вакцинацію проти поліомієліту в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. При цьому дві перші дози мають бути ІПВ. Мінімальний інтервал між 1-ю і 2-ю дозами, 2-ю і 3-ю дозами – 1 місяць, 3-ю і 4-ю дозами – 6 місяців. У той час як додаткова вакцинація передбачає введення в якості другої дози ОПВ і скорочує мінімальний інтервал між дозами до 14 днів. А найголовніша проблема, каже фахівець, у тому, що діти, які були раніше вакциновані згідно з календарем, мають бути щеплені додатково. У той же час, лікарі в жодному разі не відмовляють батьків від додаткової вакцинації, але радять дотримуватися правильного алгоритму дій.
Плашка» Як додатково прищеплювати дитину
– Якщо дитина не була щеплена від поліомієліту – погоджуватися на введення ІПВ. Через місяць (не раніше) можливе введення ОПВ, ще через місяць – також ОПВ. Якщо дитина має тимчасові і постійні протипоказання до введення поліовакцин, треба відмовитися від відвідування ясел і дитсадка на 2–3 місяці.
- Якщо дитина отримала раніше 1 дозу ІПВ – погоджуватися через місяць на ІПВ або ОПВ, ще через місяць – ОПВ, 4-ту дозу слід вводити через рік (не раніше ніж через 6 місяців).
- Якщо дитина отримала раніше 2 дози ІПВ – погоджуватися на введення через місяць ОПВ, 4-ту дозу слід вводити через рік (не раніше ніж через 6 місяців).
- Якщо дитина отримала раніше 3 дози ІПВ та ОПВ – погоджуватися на введення за наявності 6-місячного інтервалу ОПВ одноразово.
- Якщо дитина у віці до 6 років раніше отримала 4 дози ІПВ або ОПВ – до 6 років вакцинація не потрібна.
- Якщо дитина 6 років і старше отримала раніше 4 дози ІПВ або ОПВ – погоджуватися на введення ОПВ одноразово.
- Якщо дитина старше 6 років отримала 5 доз ІПВ та ОПВ – до 14 років вакцинація не потрібна.

Христина Островська, кореспондент

Автор: Администратор сайта