Літні хвороби. Що вкладає харків’ян на лікарняні ліжка

14.07.2015 14:47 Суспільство
Фото: simmama.ru Фото: simmama.ru
У жарку пору року шансів підхопити інфекцію, злягти з грипом чи іншим вірусом не менші, а в деяких випадках і більші, ніж взимку.

Ризики ховаються скрізь: і в повітрі, і в воді на пляжі, і в овочах та фруктах на ринках, в офісах і навіть на відпочинку на природі...

Літо - епідсезон для хвороб кишкової групи. Особливо загрозливим є сальмонельоз. Інша, не менш небезпечна хвороба - лептоспіроз. Він підступний у тому, що перебіг хвороби нагадує гостре респіраторне захворювання або грип. І лише коли вражаються нирки (гостра ниркова недостатність) та печінка (розвивається жовтуха), з’являється кровотеча та істотно погіршується самопочуття, потерпілі звертаються до медзакладу. Інфікування лептоспірозом у 75-80% відбувається через воду, яку інфікують гризуни, миші, щури.

Тому, краще уникати купання у водоймах зі стоячою водою, адже хочеш не хочеш, а крапля води все рівно потрапить на слизову, та не пити воду з невідомих вам криниць. На щастя, на Харківщині цього року випадки захворювань на лептоспіроз поки не зустрічалися.

За даними медиків, зараз у харківських лікарнях достатньо пацієнтів, які лежать із тривалою лихоманкою.

- Під неї можуть маскуватися будь-які хвороби, і ГРВІ, і тиф, і гонорея... Разом із тим, зараз грипу не фіксуємо, - говорить лікар-інфекціоніст Харківської клінічної обласної лікарні №22 Ніна Меркулова.

ОРВІ чи лихоманку герпесу улітку лікарі пов'язують із переохолодженням людини: протяги, холодна річка, кондиціонери. Останні, можуть спричинити хворобу легіонерів, яка, до речі, може ускладнити стан пацієнта пневмонією.

На кінець липня-серпня, за словами лікаря, припадає розквіт ентеровірусних захворювань- гострих інфекційних хвороб, що викликаються кишковими вірусами. Вони передаються переважно повітряно-крапельним шляхом. От і везуть із морів: баз відпочинку та дитячих таборів відпочивальники до Харкова болячки. Захворювання починається гостро, протікає не просто, тому до таких пацієнтів особлива увага.

- Улітку будь-яке інфекційне захворювання може спровокувати і хронічну хворобу. Наприклад, може початися із ОРВі, організм ослаблений, не справляється і далі пробуджується хронічний бронхіт, - зазначає лікар.

Висока інсоляція та температура - не друзі гіпертонікам і людям, які мають серцево-судинні проблеми із здоров’ям. А ще улітку особливо уважними слід бути людям, схильним до алергії. Цвітіння певних квітів, рослини, як от амброзія, борщівник викликають різних форм алергічні реакції: від кропивниці до глибоких опіків.

У будь-якому разі літом не слід нехтувати правилами особистої гігієни. Потрібно обережно ставитися до їжі, яку виживаєте, ретельно мити овочі, фрукти та ягоди, не захоплюватися сонячними ваннами та купанням у ставках.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта