Медреформу на Харківщині проведуть до кінця року

29.04.2016 06:20 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Пілотний проект з оптимізації мережі первинної медичної допомоги реалізується у Чугуївському районі.

Чугуївський Центр надання первинної допомоги (ЦПМД) стане автономним комунальним підприємством. А на базі віддалених амбулаторій сімейного лікаря будуть створені приватні практики, які працюватимуть із Центром на договірних засадах та отримуватимуть через нього гроші з держбюджету. При цьому сімейний лікар має набрати 1500 пацієнтів та укласти з ними договори на надання послуг. Пацієнти за послуги не платитимуть.

Проект розроблений Харківською експертною групою з підтримки медреформи (громадської платформи, що об’єднала декілька громадських організацій).

- На базі районного центру ми спробуємо оптимізувати систему первинної медичної допомоги, змінити відносини лікаря і пацієнта, навчити адміністрацію Центру первинної допомоги працювати в умовах оптимізації мережі, враховуючи складності організації системи, особливості фінансування. Ми вважаємо, що в ході цього проекту ми відпрацюємо всі складнощі і свій досвід передамо іншим районам області та іншим областям, - зауважив заступник директора департаменту охорони здоров’я  ХОДА Геннадій Бондарчук.

Як розповів Геннадій Бондарчук,  Харківська область останні декілька років активно бере участь у оптимізації системи охорони здоров’я. З 2010 по 2015 рік проводилась підготовка до формування так званих госпітальних округів. На території області було створено 10 найсильніших лікарень, які мають найкраще обладнання, добрий кадровий потенціал. В майбутньому, коли відбудеться адмінреформа і вона буде пов’язана із системою медицини, на базі цих центрів і розвиватимуться госпітальні округи.

Наміри реалізувати проект медики, громадські організації, ХОДА і чугуївська влада підкріплять Меморандумом про співпрацю. 

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта