Наскільки готове населення до реформування медицини, з'ясовували у Чугуєві

06.03.2017 16:00 Суспільство
Фото з соцмережи Фото з соцмережи
Близько третини опитаних людей протягом року жодного разу не зверталися до сімейного лікаря.

Чугуїв бере участь в пілотному проекті з реформування первинної медицини. В результаті соцопитування місцевого населення з'ясувалося, що 32,5 % опитаних людей протягом року взагалі жодного разу не зверталися до сімейного лікаря, пояснюючи це хорошим здоров'ям. 16,7 % - зверталися за медичною допомогою не рідше ніж раз на місяць. Це в основному люди пенсійного віку, які приходять в клініку систематично не тільки по медичну допомогу, а й просто хочуть поспілкуватися. 30,3 % опитаних в середньому раз на рік звертаються по допомогу до сімейного лікаря.

- Ми задалися питанням, чому 32,5 % не звертаються до сімейних лікарів? Виявилося не тому, що їх нічого не турбує, а тому, що великі черги в потрібний кабінет (42,6 %), - підкреслила головний лікар Чугуївського центру ПМСД Тетяна Черевань.

Крім великих черг серед причин небажання звертатися до сімейного лікаря - нестача коштів (27 %), відсутність вільного часу (25,2 %), незручний час прийому (23 %), недовіра до медицини в цілому (16,3 %), відсутність талонів в поліклініці (9,3 %) та ін.

НАЗВАЛИ НАЙБІЛЬШ ОПЛАЧУВАНІ ПРОФЕСІЇ НА ХАРКІВЩИНІ

Згідно з дослідженнями жителі Чугуєва в середньому 2,5 раза на рік звертаються до сімейного лікаря. У Великобританії ця цифра становить - 7 разів на рік. В Австралії - 5,5 раза на рік людина звертається до сімейного лікаря. До реформування медицини жителі цих країн зверталися до сімейного лікаря до трьох разів на рік.

Юлія Міронюк

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта