Особливу допомогу медики пропонують воїнам АТО (ІНФОГРАФІКА)

26.05.2016 13:00 Суспільство
protruskavets.org.ua protruskavets.org.ua
З 23 травня по 23 червня у Харківській області проводяться профілактичні медичні огляди воїнів АТО. Перевірити свій стан здоров’я боєць може у медзакладі за місцем проживання.

Учасників АТО, зареєстрованих в області, запрошують прийти на профогляди, які проводяться в рамках місячника «Дні здоров’я». Як повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан, до проведення профілактичних оглядів залучають лікарів за спеціальностями: терапевт, хірург, невролог, ЛОР, офтальмолог, психіатр, дерматолог, фтизіатр, стоматолог, уролог, травматолог. У разі потреби залучатимуть інших фахівців.

– Після проведення профілактичних оглядів медичними працівниками буде складено індивідуальний план реабілітації.Тобто буде визначено, яке лікування пацієнту потрібно – амбулаторне чи стаціонарне, у закладах охорони здоров’я первинного рівня чи вторинного й третинного, – пояснила заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА.

Також за результатами диспансеризації буде вирішуватись, чи потрібне бійцю санаторно-курортне лікування. Якщо це необхідно та учасник АТО згоден, буде оформлено довідку, яка надається в територіальні управління соціального захисту.

За даними Департаменту охорони здоров’я ХОДА, з початку року оглянуто близько 51,7 % демобілізованих учасників АТО, зареєстрованих в області.

Із лютого цього року проводяться повторні профілактичні медичні огляди демобілізованих осіб, членів їх сімей та членів сімей загиблих військовослужбовців. Реєстр таких осіб ведеться на базі обласного госпіталю ветеранів війни.

Завдяки таким медоглядам у пацієнтів зафіксували вперше виявлені патології. Кожен п’ятий демобілізований мав захворювання, які не були протипоказані для проходження військової служби та після демобілізації не мали загострення.

Після обстеження на диспансерний облік взято 53,7 % від оглянутих. Учасникам АТО, які отримали інвалідність, склали індивідуальну програму реабілітації. Усім інвалідам рекомендувано відновне лікування, надано рекомендації із працевлаштування, із соціальної реабілітації,  рекомендовано лікування в санаторно-курортних умовах.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта