Шукаємо правду в рекламі корисних подушок

04.12.2014 11:17 Суспільство
Щоб почуватися добре, людині достатньо спати 6–7 годин на добу, але на ідеальному матраці й ортопедичній подушці.

Про це ми чуємо в рекламі гіпоалергенних і ортопедичних виробів для спання. На чому ж дійсно корисно спати?

Заробіток для гречкосіїв

Розбиратися почнемо зі звичайнісінької повсякденної подушки. Її класичний варіант: заповнений пером або пухом птиці чохол. Таку подушку можна купити й зараз, ціна, залежно від виробника, розміру та сировини, з якої її виконано, коливається від 55 до 2800 грн.

А далі відкривається простір для тих, хто полюбляє «щось таке...». Найбільше варіюють з наповнювачами. Це може бути гречане лушпиння (ціна подушки – 55–255 грн). Далі – латекс (290–2020 грн), пінополіуретан (93–1351 грн), силіконізоване волокно (945–2050 грн), холофайбер (35–2490 грн). Це тільки найпоширеніші із сучасних наповнювачів, адже для повного переліку газетної шпальти може не вистачити.

Серед переваг подушок, виготовлених із сучасними наповнювачами, - те, що вони не є пилозбірниками, вони не вбирають неприємні запахи, добре пропускають повітря і зберігають тепло. Такі матеріали не вимагають спеціального догляду, вони довговічні, гіпоалергенні. А от щодо останньої характеристики, є сенс її розглянути окремо.

Щоб сон не зашкодив

Якщо кожного ранку людина просинається і відчуває, що геть не відпочила, це може бути неприємним сигналом. За словами завідуючої алергологічним відділенням Харківської міської лікарні № 27 Лариси Амер, якщо така ранішня втома супроводжується закладеним носом та бухиканням із задишкою, схожою на астматичну, це може бути ознакою алергічної реакції. Таке поєднання часу й симптомів вказує на вірогідного носія алергену – постіль, складовою якої є і подушка.

Найчастіше спостерігається алергічна реакція на перо подушки та домашній пил. Але, як зазначає Лариса Борисівна, «винуватцем» може бути й будь-який інший чинник, до якого в людини спостерігається індивідуальна непереносимість. Визначитися, що саме викликало несприйняття з боку організму, можна за допомогою аналізів на алерген. І перший захід, до якого слід вдатися після отримання результатів, – прибрати небезпечний предмет геть. Якщо це подушка (через наповнювач або чохол, байдуже), слід її замінити на таку, яка не викличе алергічної реакції. Як запевняє лікар-алерголог, цього часто буває достатньо для того, щоб людина повністю одужала.



І от саме тут стануть у пригоді нові технології – гіпоалергенні матеріали. Лариса Амер каже, що майже всі нинішні наповнювачі мають таку властивість (звичайно, крім тих, які людина не переносить індивідуально, але це стосуватиметься однієї окремої взятої людини). Із своєї практики лікар знає, що одним із наповнювачів, що годиться для подушок алергіків, є холофайбер – гіпоалергенний, повітропроникний, його можна прати.
Щоб визначитися, чи підпадає уподобаний екземпляр подушки під визначення «гіпоалергенний», є тільки один спосіб – уважно прочитати всю інформацію на етикетці (насправді, мабуть, два, другий – віддати подушку на експертизу, але це вже занадто радикально, та й дорогувато вийде). Виробник обов’язково має зазначити, чи є виріб гіпоалергенним, якщо йдеться про подушку, то окремо вказується, з якого матеріалу вироблено чохол, а який використано як наповнювач. Великі виробники з хорошою репутацією таку інформацію надають обов’язково. Її відсутність є сигналом, що з товаром може бути щось не так, тож варто зацікавитися іншим, щодо якого можна отримати максимум інформації.

Ще одна «спеціалізація»

Крім «гіпоалергенна», про подушку (принаймні, про певні її види) можна сказати «ортопедична». Може, комусь це видасться смішним, але такий сучасний і, не побоїмося цього слова, креативний виріб для здорового сну коренями сягає в сиву давнину – от тільки не нашу. Стародавні єгиптяни робили спеціальні підставки зі слонової кістки, голландські колоністи користувалися під час сну спеціальною подушкою у вигляді довгого, набитого підручним матеріалом валика. Японські гейші й зовсім спали на дерев’яних подушках, що дозволяло їм зберігати складні зачіски.

Під нинішнє визначення «ортопедичної» підпадають такі подушки, які забезпечують більш комфортне розміщення голови та шиї під час сну і відпочинку. Саме завдяки анатомічній формі, що перешкоджає деформації шийного відділу хребта в положенні лежачи, вони забезпечують комфортний і повноцінний сон. А ще – їх використовують для профілактики захворювань шийного відділу хребта. Хоча надмірних оптимістів слід застерегти: ортопедичні подушки не є панацеєю від усіх хвороб і недуг. Ціна ортопедичних подушок, залежно від призначення, виробника, матеріалів може коливатися від 93 до 8200 грн.
Зазвичай такі подушки виконуються з одним або двома спеціальними валиками, які розташовані вздовж краю подушки. Але бувають ортопедичні подушки специфічної, так би мовити, «фантазійної» форми – для вагітних, приміром.

Відповідно до призначення виробу, матеріал основи підбирається так, щоб він не був занадто м’яким і добре підтримував шию і голову. Щодо наповнювачів, то ними можуть бути будь-які з тих, що вже згадувались. Але потрібно назвати як мінімум ще один – Memory Form, високоеластичний, гіпоалергенний, повітропроникний матеріал, який не схильний до гниття і утворення цвілі. А головне, має унікальну властивість – ефект пам’яті.

Розмір має значення

Довжина й ширина ортопедичних подушок – величини стандартні, і єдине, на що слід звертати увагу, – це співвідношення ширини подушки й матраца: подушка повинна обов’язково бути вужчою за матрац. Довжина ортопедичних подушок варіюється від 40 до 80 см, ширина – від 30 до 50 см.

Основний параметр, на який слід звертати увагу при виборі ортопедичної подушки, це висота валика. Цей параметр у різних подушках буває різним – від 8 до 16 см. При цьому слід пам’ятати: щоб подушка давала бажаний ефект, потрібно визначити «свою» висоту валика.

Для отримання потрібного параметра насамперед потрібно виміряти відстань від основи шиї до краю плеча. Нехай, наприклад, у нас вийшло10 см. Після цього потрібно додати 1–2 см, щоб компенсувати продавлювання матраца плечем, у результаті ми отримаємо в нашому випадку розмір в 11–12 см. Різниця в 1 см висоти валика є припустимою.
Якщо ці підрахунки здаються надто складними, можна скористатися такою міні-табличкою:

Надовго – це добре...

Ортопедичні подушки мають необмежений термін служби. Єдине, чого потрібно дотримуватися під час їх «експлуатації» – це уникати надмірної вологи або потрапляння на них води. Ортопедичні подушки під впливом води розповзаються, тому їх небажано купувати людям, які схильні до підвищеного потовиділення. Якщо подушка все ж таки намокла, то її слід покласти в добре провітрюване приміщення не менше ніж на добу.
Що ще? Подушка з часом може пожовтіти (якщо на неї постійно потрапляють прямі сонячні промені, для цього може бути достатньо взагалі одного тижня). Це не впливає на ортопедичні та анатомічні властивості, а ще одна наволочка поверх подушки вбереже останню від пожовтіння. Але при всьому при тому виробники рекомендують міняти їх кожні п’ять-шість років.

Ольга Громова, матеріал з газети "Слобідський край" №137 від 15.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта