У Харківській області посилили карантин для попередження африканської чуми свиней

22.01.2016 11:40 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Питання про проведення робіт та необхідні заходи запобігання поширенню епідемії обговорили на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, - повідомляє сайт ХОДА.

"У 2015 році в Україні зафіксували кілька десятків спалахів африканської чуми свиней. Найнеприємніше для нас, що вірус виявлений у сусідніх Сумській і Полтавській областях, а в Луганській і Донецькій ситуація практично не контролюється. Останні спалахи африканської чуми було зафіксовано в Полтавській області 26 і 28 грудня 2015 року", - повідомив заступник голови облдержадміністрації Марк Беккер. Він зазначив, що в господарствах нашого регіону знаходиться близько 305 тисяч голів свиней, понад 110 тис. з них - на агрокомбінаті "Слобожанський" у Чугуївському районі.

"У період з серпня по вересень 2015 року на кордоні з неблагополучними щодо АЧС областями - Полтавській та Сумській - були встановлені ветеринарні медичні пости, дезінфекційні бар'єри в Краснокутському, Красноградському і Богодухівському районах. Ці заходи дозволили знизити ризик проникнення інфекції на територію області. Проведено 757 досліджень патматеріалу від полеглих свиней, за результатами отриманих досліджень ДНК вірусу африканської чуми свиней виявлено не було. Для огляду мисливських угідь на предмет виявлення хворих і полеглих диких кабанів створено 86 груп, до складу яких входить 262 людини. Розроблено та затверджено 175 маршрутів по мисливських угіддях. З метою надання моніторингових досліджень щодо АЧС в 2015 році було відстріляно 499 голів диких кабанів, за результатами лабораторних досліджень ДНК збудника АЧС виявлено не було. На даний момент область залишається благополучною щодо цього захворювання ", - розповів начальник Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Геннадій Піщанський.

Фахівці, що входять до складу надзвичайної протиепізоотичної комісії, підкреслили, що цілий ряд питань в області ще необхідно вирішити. У тому числі - налагодити облік поголів'я свиней в приватних домогосподарствах. Заходи безпеки належить посилити і національним природним паркам - "Гомільшанські ліси", "Слобожанський" і "Дворічанський", - де поки що належним чином не організували моніторинг стану диких кабанів. "Протягом місяця необхідно провести перевірку роботи всіх парків з реалізації заходів з подолання африканської чуми свиней", - доручив Марк Беккер, вислухавши доповідь про проведену в нацпарках роботу.

Серед завдань, поставлених заступником голови ХОДА фахівцям, - введення суворої звітності щодо ситуації з АЧС, продовження клінічних оглядів поголів'я, створення запасів дезінфекційних засобів і засобів індивідуального захисту в кожному районі області.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта