Вода у кожному другому колодязі Харківщини визнана небезпечною. Статистика

06.01.2015 08:51 Суспільство
www.bagnet.org www.bagnet.org
Санепідеміологи визнали – ситуація з питною водою в Харківській області досить непроста.

 І якщо порушень у водопровідній воді ще не так багато, то пити воду з колодязів через перевищення вмісту нітратів, заліза і сульфатів просто небезпечно.

Чи не найбільшу загрозу для здоров’я на даний момент несе вживання води з колодязів. Адже дні, коли вода з криниць була кришталево чистою, давно минули. Так, лише цього року водою з колодязів отруїлися троє дітей – вміст нітратів перевищував допустиму норму у п’ять-вісім разів. Два випадки трапилися у Лозівському районі, один – у Вовчанському.

А з 2005 року (коли почалося ведення такої статистики), водою з високим вмістом нітратів в області отруїлося 38 дітей до трьох років, у тому числі п’ятеро – минулого року (два випадки у Балаклійському і по одному у Краснокутському, Близнюківському і Первомайському районах).

Зараз на території області працює близько 6 тис. громадських і 40 тис. індивідуальних колодязів. Працівники санепідемслужби лише цього року відібрали звідти 7 тис. проб води, і майже в половині з них – 45 % випадків – були перевищені нормативи вмісту хімічних речовин: заліза – в 4 рази, сульфатів – у 3,5 рази, загальної жорсткості і нітратів – у 2–3 рази, хлоридів – у 2 рази. У минулому році вода поганої якості була виявлена у 39 % випадків. За словами Тетяни Тонкошкур, найбільше проблем з водою у колодязях Барвінківського (з усіх відібраних проб 98 % не пройшли перевірку), Шевченківського (92 %), Лозівського (88 %), Близнюківського і Чугуївського (більше 85 %), Краснокутського (75 %), Первомайського (70 %), Нововодолазького, Дергачівського та Золочівського районів (більше 60 %).

Дослідження води з колодязів показали також перевищення нормативів за мікробіологічними показниками. З 2,5 тис. відібраних проб питної води практично кожна третя не пройшла перевірку. За цими параметрами серед проблемних виявилися Куп’янський (94 % проб мали порушення), Лозівський (79,5 %), Балаклійський (57,7 %), Харківський (47,6 %) райони.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №155 від 27.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта