Як харківські дельфіни лікують дітей

16.11.2012 15:51 Суспільство
http://dozor.kharkov.ua http://dozor.kharkov.ua
Донедавна дельфінотерапія для нас була екзотичним видом лікування, бо найближчий дельфінарій був хіба що в Криму.

Відтоді, як морський акваріум з’явився в Харкові, дедалі більше людей цікавляться цим методом і вдаються до нього, позбавляючись різних хвороб.

Щоб з’ясувати, у чому полягають високі лікувальні здібності незвичайних морських тварин, кореспондент «СК» зустрівся зі спеціалістами, які застосовують цей метод.

Два погляди на дельфінотерапію

Наші «польові дослідження» проходять там, де й годилося – у дельфінарії. Споглядаючи на мокрих і щасливих дітей, які пустують у воді з усміхненими дельфінами, важко повірити, що вони важко хворі на дитячий церебральний параліч (ДЦП), синдром Дауна чи аутизм. Їхні обличчя мають цілком здоровий вигляд. А скільки на них емоцій! Від легкого переляку на початку до цікавості й несамовитого захоплення!

Обидві мої співрозмовниці – Тетяна Веприк і Олена Кушнірська – за освітою психологи, обидві у своїй роботі застосовують дельфінотерапію, але діють у дещо різних напрямах. Олена – керівник Центру дельфінотерапії в Харкові, лікар-психотерапевт вищої категорії, кожне заняття відбувається під її контролем. Вона сповідує так званий класичний підхід до лікування за допомогою її підопічних. Тетяна, практикуючи як психолог, застосовує нетрадиційні методи лікування, зокрема, дельфінотерапію та роботу з підсвідомістю й архетипами (образами).

Кор.: Чому саме дельфінотерапія? Адже є багато  тварин, більш доступних людині.

Олена: Здатністю лікувати й дарувати людям радість дельфіни наділені звище. Жодна тварина не має такого самого ступеню впливу на організм, як дельфіни. Подібна до неї ще іпотерапія, але її вплив набагато слабший, краще застосовувати її як підтримувальну.

Тетяна: За рахунок складного і тривалого шляху розвитку дельфіни перетворилися на унікальних тварин. Людина через дельфіна починає розуміти здорове життя – духовне, фізичне, емоційне.

Кор.: Які є види дельфінотерапії та кому вони показані?

Олена: У нас є цікава програма групової релакс-терапії. Але насамперед це різні види індивідуальної дельфінотерапії для здорових дітей і дітей з особливостями розвитку (психологічними та фізичними проблемами); для дорослих без особливих проблем і тих, що перебувають у депресивному стані, травмованих; для вагітних.

Тетяна: Вагітним просто необхідно спілкуватися з дельфінами в певному режимі. Є етапи внутрішньоутробного розвитку тіла дитини, і на кожному з них для майбутніх мам корисні сеанси дельфінотерапії. До того ж, у них велике навантаження на організм, а такі процедури розслабляють тіло й хребет.

Кор.: Хто проводить лікувальні сеанси?

Олена: У сеансі беруть участь дельфіни, пацієнт, реабілітолог і психолог (які вже отримали рідкісну спеціальність дельфінотерапевта). Вони працюють за методикою, розробленою лікарем і психологом залежно від діагнозу та емоційного стану пацієнта.

 Тетяна: Разом з дельфіном працює майстер-психотерапевт. Ці незвичайні тварини тонко відчувають, що саме необхідно пацієнтові і роблять те, що вважають за потрібне. У результаті лікувального сеансу у хворого вивільняються сильні емоції; невикористані ресурси організму, які у звичайному стані «сплять», максимально активізуються.

Кор.: Який зазвичай перебіг заняття?

Олена: Заняття у нас починається з того, що дельфіна витягують на поміст, і дитина з ним вітається – гладить його, таким чином досягається рефлексотерапевтичний ефект. Далі гра у м’яч, кільця – установлення контакту «дельфін – людина». Після цього разом з дитиною дельфін співає – це віброакустичний вплив. Найкорисніше – безпосередньо контактувати з дельфіном: плавати з ним, лежати поряд, обіймати. Наприкінці заняття дельфін прощається зі своїм пацієнтом: вистрибує з води, киває головою. Сам сеанс завжди проводиться за однією схемою, але підхід до кожного пацієнта різний, залежно від проблеми, з якою він прийшов.

Тетяна: Майстер-психотерапевт, який працює з дитиною, установлює особистий контакт з дельфіном – подумки просить його про співпрацю. Після цього дельфін починає діяти. Він сам розуміє, що має зробити: може торкнутися носом певного місце голови пацієнта, притиснутися до тіла там, де є проблема, тощо. Дитина розуміє, що дельфін їй допомагає, зникає страх, вона почувається у цілковитій безпеці. Адже всі хвороби, які лікують дельфіни, мають у своїй основі страх, порушену безпеку тіла.

Замість хірурга і скальпеля – дельфін і його голос

У ході розмови краєм ока спостерігаємо за басейном. От дельфін поплив на спині, бережно несучи на животі дівчинку років п’яти, яка обома руками тримається за плавники. Її радість і захват мимоволі передаються й тим, хто споглядає цю картину. А от хлопчик плаває між двома дельфінами, теж тримаючись за їхні плавники. На дітях жовтогарячі рятувальні жилетики й нарукавники, які убезпечують їх на воді.

Кор.: Які хвороби і проблеми знімаються за допомогою цих незвичайних тварин?

Олена: Класична дельфінотерапія лікує, як правило, дитячий церебральний параліч (ДЦП), синдром Дауна, аутизм, шизофренію, емоційні розлади, перенапруження. Протипоказання – епілепсія, рак.

Тетяна: За некласичного підходу, окрім названих хвороб, у комплексі з іншими методами виліковуються депресія, шизофренія, утворення в тілі (кіста, пухлина), рак. До дельфінотерапії слід вдаватися не лише для лікування складних хвороб. Вона дає значний поштовх розвиткові людини. Цей метод впливає на роботу пам’яті, моторики, розвиток і виправлення мовлення (у разі заїкання).

До того ж, від спілкування з дельфінами, які дельфіни несуть енергію радості, творчості, дуже виграють люди творчих професій.

Кор.: Які складові лікувального ефекту дельфінотерапії?

Олена: На організм людини дельфін діє перш за все звуковими хвилями високої частоти, що їх утворює голосом. Це також віброакустичний вплив тріском, співом. На долонях і стопах людини є точки – проекції внутрішніх органів, на які відбувається рефлексотерапевтичний вплив. Тілом, яке нагадує легку хвилю, дельфін робить вібромасаж шкіри. Психологічний фактор під час спілкування з дельфінами – цілковита довіра, захоплення, приплив приємних емоцій.

Тетяна: Коли дельфін дихає, його тіло починає випромінювати незвичні для людини високі й вільні вібрації. Усі клітинки хворого, на організм якого вони впливають, відкриваються, вивільняється енергія. Затиснуті, напружені м’язи починають вібрувати на новому рівні, заданому дельфіном, і тіло «згадує» свій здоровий стан.

Активізується позитивна пам’ять мозку, зникають усі сліди травм – родової, дихальної (як правило, у дітей з ДЦП вони і є причинами хвороби) і починається корекція. Якщо в мозку є мертві зони, утворені в результаті, скажімо, асфіксії, дельфін своїми вібраціями та голосом просто входить у нього й починає видаляти такі зони. Це, по суті, операція на мозку, тільки замість хірурга і скальпеля – дельфін і його голос.

Брати людини за розумом

Кор.: Який етичний аспект того, що людина вдається до допомоги дельфінів?

Олена: Побутує думка, що людина просто використовує нещасних тварин, які вимушені робити те, що від них вимагають. Це не так. І в нашому, і в інших дельфінаріях – урятовані тварини, які викинулися на берег через якісь проблеми, або були поранені, приречені з якихось причин. Це важко пояснити, але дельфіни завжди тягнуться до людей. Вони часто пливуть за кораблями, човнами, супроводжують їх. Через своє прагнення до людей вони потрапляють у риболовецькі сітки, навіть під гвинти.

Як ми знаємо, людський ембріон спочатку нагадує рибку, тільки потім у нього починають формуватися ручки й ніжки. А дивовижні спостереження за внутрішньоутробним розвитком дельфіна за допомогою новітніх технологій показали, що на початковій стадії розвитку ембріона в нього з’являються відростки, схожі на ніжки, а кістякові структури плавників нагадують руки людини. Чи не в цьому секрет потягу дельфінів до людей? Можливо, вони відчувають у них братів за розумом?

Тетяна: Я для себе зрозуміла: дельфіни усвідомлено потрапляють до людей, як янголи служать їм, призначення цих тварин – лікувати людей, взаємодіяти з ними, дарувати їм радість. Їм подобається працювати з дітьми, гратися, боротися за їхню увагу. Вони не страждають, це придумано людьми. А те, що живуть вони в неволі дещо менше, ніж у природних умовах, – лише свідчення того, що людина ще не до кінця зрозуміла цих унікальних тварин.

У тему
У 2010 році було підписано договір соціального партнерства між Харківською облдержадміністрацією, Харківською міською радою і Харківським дельфінарієм «Немо». Згідно з договором, безкоштовно курси дельфінотерапії щорічно проходять 25 дітей з області і 25 дітей з Харкова.

18 жовтня з нагоди дворіччя підписання договору соціального партнерства в дельфінарії відбулося велике свято. На нього було запрошено всіх дітей, що за договором протягом двох років пройшли курс дельфінотерапії (нещодавно тут зустріли соту дитину!).

Після вітань відбувся відкритий сеанс дельфінотерапії. Присутні побачили, як діють незвичайні лікарі, як бережно й прихильно вони обходяться зі своїми пацієнтами. А посмішки самих пацієнтів, радісний захват, що їх переповнював, передалися всім глядачам, незалежно від віку.

Після того як морські артисти показали яскраве видовище, кореспондент «СК» поцікавився результатами лікування в батьків, діти яких оздоровлювалися за соціальною програмою.

Хлопчик, якого на морі накрило хвилею, не міг залишатися один, постійно кричав від страху, батьки не знали, що з ним робити. Після кількох сеансів дельфінотерапії він повністю позбавився свого недугу, тепер це спокійна й урівноважена дитина.

Дивлячись на відкриту, усміхнену дівчинку, важко повірити, що вона була замкненою, неконтактною, з порушеннями мови й моторики. Тепер вона сама весело розповіла, як їй подобалося спілкуватися з дельфінами, гратися й плавати з ними. Мами  відзначили неймовірний вплив незвичайного способу лікування і підкреслили: якщо буде можливість, вони із задоволенням ще приведуть своїх дітей на прийом до дельфінів.

Тетяна МАТВІЄНКО, матеріал з газети "Слобідський край" №135 від 10.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта