Як правильно обрати жалюзі та ролети

10.06.2013 10:10 Суспільство
http://www.ua.all.biz/ http://www.ua.all.biz/
Сучасні та елегантні способи сховатися від пекучого літнього сонечка - «одягти» своє віконце у жалюзі та ролети.

Така «одежинка» для вікна, окрім утилітарної, виконує ще й естетичну функцію: правильно дібрана, вона може стати родзинкою інтер’єру, додати йому неповторності.

Схожість і відмінність

Однаково популярні, однаково багатоманітні, в іншому жалюзі та ролети різняться як за зовнішнім виглядом, так і за способами кріплення.

Жалюзі – це горизонтальні або вертикальні штори з вузьких чи широких пластин (ламелей), скріплених між собою поворітно. Горизонтальні є пластикові, дерев’яні та алюмінієві, а вертикальні – пластикові та тканинні. Кріпляться жалюзі на кронштейнах над вікниною або просто в ній. «Центр керування» – ланцюжок повертання (за допомогою якого пластини обертаються) та шнуровка (потягнувши за неї, закривають чи відкривають вікно, пересуваючи жалюзі). Такі жалюзі надають житлу деякої аскетичності, сухуватості, «офісності», тому годяться для любителів мінімалізму в інтер’єрі.

Ролети, або рулонні штори, мають не такий строгий вигляд, вони привносять в інтер’єр романтичну нотку, додають йому стилю й завершеності. На відміну від пластинчастих жалюзі, ролети – із суцільного полотна, з безмежним розмаїттям фактур, забарвлень і малюнків. Механізми кріплення – відкритий і закритий.

Відкритий – це коли полотно просто накручується рулончиком на горизонтально розташований механізм. Закритий – якщо механізм «касетний», тобто розташований у спеціальному коробі (профілі), так само, як і напрямні, якими пересувається полотно. Друга конструкція має дещо монументальний вигляд порівняно з першою, проте надійніша. Вартість ролетів залежить саме від способу керування та ще – від якості тканини (про це скажемо нижче).

«Припасувати» ролети можна на будь-яке вікно, нехай то кухня, вітальня чи балкон. Найголовніше – правильно його виміряти. Оскільки від цього залежить майбутній естетичний вигляд вашого придбання – краще не займатися цим самому, а запросити майстра з фірми, яку ви вподобали, бо виправлення помилок потім може датися в копійчину.

На будь-який смак і колір

Побіжно ми вже згадали матеріали, з яких виготовляються жалюзі: тканина, пластик, дерево, алюміній. Придивимося до них уважніше.

Пластик гігієнічний, зручний у догляді, бо його легко мити, він добре тримає форму. Але слід стежити, щоб пластикові жалюзі не були поблизу джерел тепла, бо ламелі можуть деформуватися.

Алюмінієві жалюзі щільні, одним порухом руки ви, як чарівник, занурите кімнату у півсутінки, повністю відгородивши себе від зовнішнього світу. Завдяки спеціальному жаротривкому покриттю вони не перегріваються й не пашать жаром у спеку. А те, що від руху повітря з вікна або протягів пластини шурхотітимуть та торохкотітимуть, так кого це дратуватиме, а комусь нагадуватиме передзвін «китайського вітерця».
На перший погляд здається, що широкі тканинні ламелі – це величезні пилозбирачі. Та заспокоїмо: насправді матеріал для жалюзі просочують спеціальною водовідштовхувальною речовиною, тому пил з них – як з гуся вода.

Жалюзі з дерева приємні на дотик і принадні для ока. Породи дерева, з яких виробляються дерев’яні жалюзі та кольори годі й злічити, тому можна дібрати все, що душа забажає.

Палітра кольорів, рисунків і фактури ролетів безмежна. Дамо лише основні зауваги. Щільність тканини ролетів варіюється від напівпрозорих до майже світлонепроникних. За вашим бажанням ви можете створити у своєму віконці персональний туманний ранок, веселу лісову галявину, ромашковий лужечок або бамбукові зарості тощо – варто лише обрати відповідний малюнок або ж зупинитися на однотонному варіанті.

Щодо якості тканин, то кращими вважаються італійські та іспанські (ціна відповідна). Конкуренцію їм останнім часом почали складати тайванські. А от китайські, хоча й найдешевші, але якість лишає бажати кращого.

Ті, для кого важливі тактильні відчуття, можуть звернути увагу й на фактуру тканин – вона теж різноманітна: гладенька, зі смужечками, рисочками, пупирками та іншими вигадливими рель’єфними текстурами.

Тетяна Федоренко, матеріал з газети "Слобідський край" №65 від 01.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта