Як вберегтися від тяжких захворювань через подряпину: коментар лікаря

24.07.2017 09:30 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
У дитинстві кожен чує, що зараження крові можна отримати, наступивши на цвях або ж якщо вколотися використаною голкою.

Але, як правило, наш організм себе захищає – на це є імунітет, каже кандидат медичних наук, харківський лікар-педіатр вищої категорії Андрій Пеньков.

– Часто діти падають, бувають серйозні рани, ДТП, і не завжди це призводить до зараження крові, – розповів лікар-педіатр. – Але бувають випадки, коли в дитини може виявитися невідомий імунодефіцитний стан. Тоді кожна на перший погляд невинна ранка може стати вхідними «воротами» для інфекції.

За словами лікаря, якщо вчасно не обробити рану, теоретично вона може призвести до абсцесу.

– Зараження може відбутися, якщо в самій рані пошкоджена гнійна капсула, і мікроорганізми можуть потрапити до крові та поширитися по організму.
Особливо такий ризик існує при операційному втручанні, коли є контакт з кров’ю, – додав лікар.

Тоді єдиним засобом профілактики є антибіотик для загоєння самої рани та для того, аби інфекція не розходилася організмом.

Якщо ж антибактеріальна терапія недостатня, інфекція може спричинити сепсис – особливе гостре або хронічне захворювання, що характеризується прогресуючим поширенням в організмі інфекційного фактору з розвитком тяжких органних порушень, пошкоджень систем організму.

– Коли інфекція проявляється, не можна відкладати оперативне втручання, – попередив Андрій Пеньков.

За його словами, у прісній воді може жити багато інфекцій, тобто теоретично якщо людина отримує свіжу рану і при цьому має контакт з водою, можна підхопити інфекцію, яка є у воді.

У такому разі потрібно промити рану та обробити антисептиком, приміром, хлоргекседином. Але якщо біля рани з’являється набряк, почервоніння, вона починає боліти, підвищується температура, краще звернутися до лікаря.

 Страшна історія трапилася з куп’янським школярем Сашком – для нього купання на пляжі ледь не закінчилося трагедією. Вже майже місяць хлопчик бореться із хворобою, яка розпочалася з подряпини. Детальніше про це читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта