Якщо вкусив кліщ. Ваші перші дії

05.05.2013 07:59 Суспільство
http://mtex.com.ua http://mtex.com.ua
Не зіпсуйте собі вихідні укусом кліщів. Ці комахи шкідливі тим, що є переносниками різноманітних хвороб.

Інфікований кліщ може з легкістю заразити людину енцефалітом чи бореліозом.
Кліщовий енцефаліт може проявитися вже наступного дня після укусу. Хвороба вражає сіру речовину головного мозку, рухові нейрони спинного мозку і периферичні нерви.

Це загрожує   судомами, паралічем окремих груп м’язів або цілих кінцівок і порушенням чутливості шкіри. На більш пізніх стадіях вірусне запалення охоплює весь головний мозок. У людини  починаються сильні головні болі, блювота, втрата свідомості. Усе це відбувається на тлі токсичного ураження організму – підвищення температури тіла до 39-40 градусів.

Улюблене місце кліщів – сонячні схили пагорбів. Комахи зазвичай ховаються у траві, а їх укуси людина не відчуває: проколюючи епідерміс, кліщ одночасно вводить знеболювальне – свою слину. Після цього він починає угвинчуватися головою в шкіру людини. Напившись крові, кліщ збільшується у розмірах. Ситий кліщ може сягати навіть одного сантиметра.

Витягаючи кліща, не можна робити різких рухів і сильно стискувати його тіло.
Адже в комахи може відірватися голова, після чого видалити його буде непросто. Існує кілька способів правильно витягати кліща.

Беремо в одну руку крем, вазелін, рослинне масло або будь-яку іншу жирну речовину. Наносимо навколо ділянки укусу і так само обмазуємо самого кліща. Через хвилину у другу руку двома пальцями беремо кліща, схиляємо його на спину і різким рухом руки витягаємо. Кліщ на якийсь час розслабляє мускулатуру хоботка, бо його дихальні шляхи забиті жиром. При цьому дуже важливо видалити шкідника разом із голівкою, адже у противному разі може розпочатися запалення. Якщо ж голівка все ж таки залишилася в рані, то її витягають окремо. Перед цим рекомендують проколоти кліща голкою чи булавкою.

Другий спосіб полягає у тому, щоб викручувати кліща. Для цього знадобиться 20-сантиметрова нитка. Її складають удвічі, підчіплюють нею тіло комахи і починають крутити проти годинникової стрілки. Через кілька хвилин кліщ вилізе сам. Якщо під рукою немає нитки, то викручувати кліща можна й пальцями.

Але просто витягнути шкідника недостатньо. Визначити, яку небезпеку приніс із собою кліщ, за зовнішнім виглядом неможливо. Щоб убезпечити себе від захворювання, потрібно віднести комаху на аналіз. Якщо результат буде позитивним, то негайно треба звернутися до лікаря.

Варто пам’ятати, що кліщі можуть переповзати з одягу на тіло навіть через кілька днів після прогулянки, тому після кожного виходу на природу треба ретельно оглядати як себе, так і свій костюм.

Собаки і коти хворіють як люди

Кліщі небезпечні не лише для людей, але й для братів наших менших. Причому особливо небезпечні вони саме навесні. Укуси кліщів для кішок і собак можуть стати смертельними. Тварини підчіпляють шкідників на шерсть у високій траві та кущах, а вибирати з густого хутра маленьких комах буває досить проблематично.

Щоб уберегти тварину, необхідно проводити вакцинацію або обробляти її спеціальними протикліщовими засобами. У такому разі, якщо кліщ причепиться до собаки і навіть укусить її, він моментально помре і не встигне передати інфекцію. Проте, після кожної прогулянки необхідно оглядати чотирилапих. Причому особливо уважно треба оглядати область пахв, вушні раковини, лапи і шию.

Спеціалісти радять не вигулювати тварин навесні в лісах. Найнебезпечнішим же місцем для собак є кущі. Кліщ відчуває теплокровну тварину і чіпляється за її шерсть. Разом же з укусом у його тіло потрапляють речовини, які сповільнюють згортання крові – бабезії. Це внутрішньоклітинні паразити, які вражають еритроцити крові тварин.

Вірною ознакою того, що вашого улюбленця укусив інфікований кліщ, є сеча у тварини кольору темного пива. Чотирилапий втрачає апетит, відмовляється навіть від улюблених ласощів, стає млявим, не хоче гратися.

Щоб переконатися у захворюванні, можна поміряти собаці температуру. У разі укусу кліща вона підвищена. Якщо нормальна температура тіла собаки – 37,5 градусів, то температура 40 – це сигнал тривоги. До речі, міряти температуру тваринам треба через задній прохід. Краще використовувати для цього електронні термометри.

Помітивши перші ознаки хвороби, тварину негайно треба відвезти до ветеринара, де їй зроблять ін’єкцію. Відкладання візиту до лікаря навіть на один день може спричинити смерть  чотирилапого.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №53-54 від 01.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта