Загроза кору на Харківщині: медики розповіли про рівень вакцинації

22.06.2017 10:09 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
На Харківщині за п'ять місяців цього року вакцинацію проти кору серед дітей у віці 1 року провели на 39,5 %, згідно з планом профілактичних щеплень.

Діти у віці 2-5 років охоплені на 23 %. Ревакцинацію, тобто повторне введення вакцини у шість років зробило 37,7 %, а у категорії старше 7 років - 25,4 %.
Про це "СК" повідомили у ДУ "Харківський лабораторний центр МОЗ України".

Поки небезпечна хвороба оминає територію Харківщини, проте захищеними жителів області назвати не можна, впевнена  завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ "Харківський лабораторний центр МОЗ України" Тетяна Карлова.

- В Харківській області ми очікуємо також зростання захворюваності, - розповіла фахівець. - Зараз усі організовані колективи роз'їхалися по домівках, приміром, це стосується студентів, які поїхали на Західну Україну, ще частина жителів поїхала в Одесу на відпочинок. Це регіони, де зараз зафіксовані випадки захворювання. Тож, коли у вересні вони повернуться назад, не є виключенням, що хтось привезе захворювання.

За словами медика, якщо в регіоні мінімум 95 % людей, що потребують щеплення, не пройшли необхідну вакцинацію, навряд чи можна казати про захищеність області.

До речі, у минулому році кір оминула Харківщину. У 2015 році - реєстрували один випадок захворювання, а в 2014 - більше 100.

- Тоді все почалося із того, що у родинах ромів захворіли діти, де практично ніхто не був щеплений, - розповіла Тетяна Карлова. -  Тобто, перш за все, аби не допустити захворювання, і потрібно максимально охоплювати дітей, які підлягають вакинації за  календарем щеплень, щоб не дати вірусу розгулятися.

Щодо вакцини, то для профілактики кору сьогодні використовують комбіновану вакцину для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. За словами медиків, такої вакцини у області достатньо. Так,  на Харківщині станом на 1 квітня нарахували 55 038 доз вакцини.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта