Запаси донорської крові у Харкові вдвічі перевищують норму - головний лікар Центру служби крові

19.06.2012 09:59 Суспільство

До Дня донора на Харківщині у обласному центрі служби крові відкрито модернізовану залу для заготівлі крові та її компонентів, а також сучасні приміщення для переробки крові. У церемонії відкриття взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

- Радує, що ці поліпшення відбуваються не тільки за рахунок державного та обласного бюджетів, а й сам колектив вносить свою лепту. Через 2-3 роки ми повністю змінимо вид цієї установи, – підкреслив губернатор.

У приміщенні встановлені кондиціонери, телевізори, аеролайфи для знезараження повітря, автоматизовані робочі місця працівників. Крім того, закуплені нові меблі, ваги-помішувачі, холодильник для зберігання препаратів, електрокардіограф, дефібрилятор, апарат для дачі кисню.

Як повідомив головний лікар КЗОЗ "Харківський обласний центр служби крові" Вадим Яворський, на сьогодні у запасах центру знаходиться від 15 до 17 тис. доз плазми. На день по Харкову використовується від 150 до 200 доз.

- Але тим не менше якщо центр не працюватиме два тижні, почнеться криза у медичних закладаї області у зв'язку із недостачею донорської крові та плазми, - розповів Вадим Яворський.

Наразі у центрі зберігається 860 доз еритроцитів, що вдвічі перевищує норму. Такий запас створювали спеціально до ЄВРО-2012 на випадок нещасних випадків.

Головний лікар зазначив, що запаси донорської крові щоразу збільшуються напередодні великих свят.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта