Свято на всі смаки: як Нова Водолага свій день народження відзначала

19.09.2019 12:00 Нова Водолага
Минулої суботи в Новій Водолазі були і спортивні змагання, і дитячі атракціони, і навіть конкурс домашніх улюбленців, а ще показ моди та краси, яскраві танцювальні флешмоби, феєрверк і зіркові гості. Як завжди яскраво і по-родинному затишно громада відзначала день народження свого селища.

Багато локацій

14 вересня Нова Водолага відзначала 344-ту річницю із дня заснування та 76-ту – із дня визволення. Святкова програма була дуже насиченою – стартували о 8-й ранку, а закінчили ближче до опівночі. Як ведеться, гуляли всією об’єднаною громадою, були й гості з інших міст і селищ області. Кожна людина могла знайти собі розвагу до душі. Нова Водолага була розбита на кілька святкових локацій: спортивні, розважальні, для дітей, для ерудитів, для модниць, для любителів домашніх тварин тощо.

Заснував селище славетний козак Григорій Донець, тож урочистості громада розпочала зі святкового дійства та покладання квітів біля пам’ятника свого легендарного засновника. У цей день жителі Нової Водолаги вшанували пам’ять тих, хто захищав і звільняв їх рідне селище в роки Другої світової війни, – поклали квіти до пам’ятника Невідомому солдату.
У цей день пройшли турніри з шашок і шахів, змагання з гирьового спорту, футболу та велотуризму. А в парку Ювілейний було облаштовано кілька красивих фотозон, від охочих там сфотографуватися відбою не було. Яскраве фольклорне театральне дійство влаштував знаменитий на всю Україну місцевий колектив «Вербиченька».

Багато глядачів зібрав парад домашніх улюбленців «Самі з вусами». Цей захід уже не вперше проходить у Новій Водолазі й завжди користується великою популярністю серед жителів громади. Першими на «подіум» вийшли разом зі своїми чотирилапими друзями господарі котів.
Кожен домашній улюбленець мав свою історію. Наприклад, кішку Кітті знайшли в очереті. Анною та її чоловіком було розроблено спецоперацію – коханий передав дівчині кошеня через вікно, щоб батьки не побачили. Якийсь час Кітті «нелегально» жила в родині. Але зараз чотирилапа красуня вже ні від кого не ховається, її любить уся родина, навіть собака, який також живе в цьому ж дворі.

Брали участь у параді і його минулорічні учасники – кіт Вєня та його господиня Катерина. А пані Віра привела на свято відразу п’ять своїх котиків та двох собак. До речі, цього року у параді взяли участь 19 песиків різних порід, зокрема йоркширські тер’єри, чихуахуа, пекінеси, пудель, французький бульдог.
Ніхто з учасників параду без уваги не залишився, кожен вихід чотирилапих нововодолажчани зустрічали теплими оплесками. Всі учасники отримали призи.

А потім глядачів до себе запросило «Містечко краси». Свої майстер-класи провели перукарі та візажисти громади, техніці розпису тканини навчала Ольга Димитрів. Кожен міг підійти, подивитися та спробувати власноруч це зробити.

До речі, серед майстринь була Олександра Кругла, яка сек­рети перукарського мистецтва почала освоювати ще в 14 років. Заради улюбленої справи дівчині довелося поєднувати навчання в школі та на курсах.Фінальною крапкою свята краси стало дефіле майстринь та їх моделей. Потім уся увага глядачів була прикута до показу одягу від дизайнерки Юлії Абідової та боді-арт шоу від Маргарити Солонецької.

Люди праці

Ввечері вся громада зібралася на головній площі селища, щоб вшанувати людей, завдяки яким Нова Водолага розвивається та процвітає.
– Шановна громадо, шановні гості нашої громади, дозвольте всіх сьогодні привітати з Днем селища – 344-та річниця заснування, 76-та річниця визволення. Побажати вам, щоб гарний наст­рій, який у вас панує тут, завжди панував у вашому житті. Любіть своє селище всім серцем. Той розвиток, той розквіт є завдяки вам. Тут живуть прекрасні, працьовиті люди, – звернувся до жителів громади та гостей свята голова Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

До когорти славних імен Нововодолажчини щороку додаються нові – тих, хто своїми здобутками та добрими вчинками, працею доводить, що достойні звання почесних громадян громади. Рішенням сесії Нововодолазької селищної ради від 30 серпня 2019 року звання «Почесний громадянин Нововодолазької громади» були удостоєні Ігор Абрамович та Леонід Васильєв. Почесні громадяни отримають одноразову грошову винагороду у розмірі 5 тисяч гривень.

Більшу частину свого життя Ігор Абрамович працював у школі вчителем фізичної культури. Виховував у учнів любов до фізичної культури і спорту, своїм прикладом надихав до здорового способу життя. Зумів прищепити любов до занять спортом не одному поколінню нововодолажчан. Його вихованці досягли високих результатів, ставали майстрами спорту, прославляли рідний край, а також Україну на міжнародних турнірах. Окрім своєї роботи, він також паралельно займався спортом. Неодноразово був переможцем різних рівнів змагань з лижного спорту та спортивної гімнастики. З 2013 року Ігор Абрамович працює в молодіжному інформаційно-комунікаційному центрі при відділі культури туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради. Його руками була виготовлена не одна фотозона для свят, не одне змагання з волейболу, міні-футболу, баскетболу не обходиться без його справедливого суддівства.

Сьогодні він є гравцем футбольної команди «Ветеран». Леонід Васильєв також відома та шанована особистість у Харківській області. Останні 40 років він працює в інституті медичної радіології імені Сергія Григорьєва Національної академії медичних наук України, з них він 30 років очолює дану клініку. У 1999 році указом Президента України був удостоєний почесного звання «Заслужений лікар України».
Привітав Нову Водолагу зі святом і заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. На сцені він нагородив з десяток людей, які щодня, кожен на своєму місці, працюють на розвиток громади.
– Мені дуже приємно щороку разом з вами святкувати день Нової Водолаги. Сьогодні ваша об’єднана громада є взірцем для всієї області та України. Ви розвиваєтеся, ви не стоїте на місці, ви талановиті та дивитеся уперед, – зазначив Анатолій Бабічев.

Під оплески всієї громади свої перші паспорти громадянина України отримали кілька юних жителів ОТГ: Іуліанія Марюхна, Юлія Шевченко, Максим Пучко, Єлізавета Попсуйшапка та Сергій Кукленко. Разом з документами молодь отримала й подарунки.

14 вересня в Нововодолазькій ОТГ народилися дві нові родини – Романа та Альони Звєрєвих, Олександра та Анастасії Гладунів. Тож молодят поздоровляли всією громадою.
Багата Нововодолажчина не тільки працьовитими людьми, але й талантами. Місцеві зірки, що виступали на концерті, не поступалися зіркам національного масштабу. Підспівували і пританцьовували разом з ними кілька тисяч глядачів. Добре зустріли жителі ОТГ й гостей із Києва –  гурт «Авіатор». Завершилося свято яскравим феєрверком.

Автор: Юлія Шматченко