Бібліотечна реформа під Харковом: які зміни приносить децентралізація в глибинку

Великий Єврочелендж

З початком євроінтеграції в Україні стартувала й активна фаза децентралізації. Життя людей почало змінюватися не тільки в містах, а й у невеличких містечках, селищах і селах. Бюджети об’єднаних територіальних громад збільшилися в кілька разів, з’явилися кошти на реформування тих галузей, які не бачили змін кілька десятиріч. Яскравий приклад – оновлений бібліотечний простір у Нововодолазькій ОТГ.

Побачили в сусідів

Спроможне місцеве самоврядування, яке є результатом упровадження реформи децентралізації – це запорука успіху багатьох європейських країн. Наприклад, наші сусіди поляки вважають децентралізацію однією з найефективніших реформ, що впроваджувалися в їх країні, оскільки багато в чому завдяки їй вони змогли підняти свою економіку і набули членство в ЄС. Позитивні зміни відчули жителі не тільки мегаполісів, а й глибинки (якісні сервісні послуги, розвинена інфраструктура та насичене соціально-культурне життя). 

Схожим шляхом вирішила йти й Україна: обрала європейський вектор розвитку, підписала Угоду про асоціацію з ЄС і почала активно впроваджувати децентралізацію. За п’ять років на Харківщині було створено 19 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), з них 17 уже мають прямі бюджетні відносини з Києвом. Завдяки децентралізації бюджети ОТГ зросли в кілька разів, тож тепер громади мають більше грошей на розвиток і на впровадження у своїй «хаті» кращого європейського досвіду. Це передусім стосується освітньої, медичної та культурної сфери.

Нововодолазька ОТГ – саме одна з тих громад Харківщини, яка швиденько намагається запровадити в себе те, що їм сподобалось у європейських сусідів. Наприклад, «бібліотечну реформу». Вже понад рік у Нововодолазькій ОТГ працюють за принципом: бібліотека для людей, а не для книжок.

Очільник ОТГ Олександр Єсін не втомлюється повторювати: «Краще один раз побачити, ніж 100 разів почути», а тому представники громади їздять на стажування та з навчальними візитами до країн ЄС.

До речі, після першого такого візиту представників місцевої влади до Польщі у 2016 році процес об’єднання громади прискорився, бо люди на власні очі побачили переваги децентралізації та зрозуміли ті можливості, які втрачаються через небажання об’єднатися. У 2017 році на карті Харківщини з’явилася Нововодолазька ОТГ.

Своє європейське перевтілення новостворена ОТГ почала з простих речей: спочатку «оживили» всі будинки культури, зробивши їх справжніми осередками дозвілля, а потім вдихнули нове життя в бібліотеки. 3 січня 2018 року в ОТГ з’явилася своя публічна бібліотека, яка має дев’ять філій – дитячу, міську та сільські. Сьогодні це багатофункціональний соціальний простір, двері якого відчинені для всіх. Тут не тільки книги читають, а й проводять різноманітні майстер-класи, воркшопи, перегляди фільмів і навіть надають послугу бібліоняні.

Як було

Як стало

 

 

Новий простір

На рішучі зміни в бібліопросторі, як тепер називають бібліотеку, представники Нововодолазької ОТГ надихнулися після відвідування ґміни Вишневої у Польщі.
– У поляків ми побачили, як може працювати сучасна бібліотека, навіть якщо там усього два співробітники, – розповіла «СК» начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська. – У них дуже великий простір: двоповерхова будівля, три величезні кімнати. Одна людина сидить на електронній реєстрації. У нас також мрія перевести все в електронний каталог, щоб не було жодних
паперових формулярів. Інша людина займається виставками, екскурсіями, тобто організує культурний простір. У ґміні Вишнева працює програма, завдяки якій бібліотекар збирає групу пенсіонерів і відвозить їх на концерт або в театр у місто.

Після повернення з відрядження в Новій Водолазі почали розробляти свою «бібліотечну реформу». Першим кроком стала адаптація під жителів громади робочого графіку. Замість «з 8.00 до 17.00» змістили час роботи на годину вперед, щоб жителі громади мали змогу, повертаючись із роботи, заходити й до бібліотеки. Крім того, заклади почали працювати й по суботах. У перспективі – зробити графік роботи бібліотек ще більш гнучким і зручним для відвідувачів.

Змінився не тільки графік роботи, а й зарплати. У дев’яти філіях публічної бібліотеки працюють 12 бібліотекарів. Якщо до створення ОТГ половина з них працювали на чверть або половину ставки, то після об’єднання всі почали працювати на повну ставку, гроші на це виділяють з бюджету громади.

Другим кроком стало облаштування комфортного простору.

– У Польщі бібліотеки – просторі, яскраві приміщення. А наші заклади на той час нагадували «Радянський Союз», – згадує Наталія Євглевська. – І коли раніше ми намагалися запровадити якісь зміни в бібліотеці, нам казали, ви спочатку ремонт зробіть. Ми і взялися за облаштування простору.

 

Нововодолазька ОТГ з початку свого утворення по багатьом напрямам активно співпрацює з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. Допомогли європейські партнери і в облаштуванні сучасного бібліотечного простору. Працівники дитячої бібліотеки та дитячої школи мистецтв написали спільний проект «Табір вихідного дня для дітей громади», і він переміг у конкурсі, що проводив GIZ.

– Проект передбачав, що 10 % фінансує місцевий бюджет, усе інше – GIZ. За гроші громади (Доходи зросли внаслідок децентралізації. – Ред.) було зроблено ремонт приміщення – замінили вікна, двері, підлогу, стелю, освітлення, а німці надали нам сучасні меблі, – каже директор КЗ «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» Нововодолазької селищної ради Тетяна М’ячина.

31 травня 2019 року відбулося відкриття сучасної оновленої дитячої бібліотеки. Тепер тут можна змістовно провести своє дозвілля: не тільки почитати, а й пограти в настільні ігри, відвідати кінозал чи взяти участь у виставі лялькового театру.

До речі, у дитячій бібліотеці є свій єврокуточок – «ЄС на книжковій сторінці». Заклад приєднався до участі у проекті Представництва Європейського Союзу в Україні. Завдяки проекту діти ознайомилися з історію створення ЄС та з євроінтеграційним курсом України. Також тут є інформація про навчання в Європі та про гранти, які надаються країнами ЄС.

Безкоштовні послуги

Двері бібліотек Нововодолазької ОТГ відчинені для всіх верств населення. Наприклад, в оновленому бібліотечному просторі кожний охочий безкоштовно може відвідати курси з комп’ютерної грамотності.

– Зараз ці курси популярні серед старшого покоління. З’ясувалося, що багато людей старшого віку не можуть навіть у Word працювати, ми тут їх усьому навчаємо. Є доступ до Інтернету, – розповідає Наталія Євглевська.

А ще величезним попитом серед населення Нововодолазької ОТГ користується послуга бібліоняня, яку було запроваджено кілька місяців тому. Наприклад, вам потрібно в банк, магазин чи до перукаря, а малечу ні з ким залишити – welcome до дитячої бібліотеки, тут ваші малі сумувати точно не будуть. Їх розважатимуть іграми, цікавими розповідями чи майстер-класом, а ще пригостять чаєм. У бібліотеці є спеціальний журнал обліку, де записуються координати й контакти батьків та час відвідування закладу.

– Бібліоняня працює з 9 до 14 го-дини, однак о 14.00 дітей ніхто не виганяє. Буває таке, що жителі сусідніх сіл, які не входять у нашу громаду, у нас на кілька годин дітей лишають. Ми нікому не відмовляємо. Ця послуга безкоштовна. Часті випадки, коли колишні наші читачі приводять до бібліотеки своїх дітей, – додає очільниця публічної бібліотеки.

Серед відданих шанувальників бібліотечного простору – родина Яковенків. 60-річний Валерій Іванович, який прийшов забрати свої онуків, каже, що він з дружиною та їхні діти виросли в цьому закладі та зазначає, що зміни вражають.

– Те, що було, і те, що сьогодні – як день і ніч, велика різниця, – наголошує чоловік. – Співробітники бібліотеки роблять велику справу – привчають дітей до корисних речей і прибирають з вулиці.

До речі, у Новій Водолазі бібліотеки у прямому сенсі виходять на вулиці. У найбільш людних місцях, де є поруч дитячі майданчики, працюють бібліотеки просто неба. Поки діти бавляться на майданчику, батьки можуть щось цікаве почитати, та й самі малі можуть погортати розвиваючі книжки. Бібліотекарі розповідають про заходи, які відбуваються в їх закладі. Програма щодня дуже насичена, з нею можна ознайомитися на сторінці бібліотеки у Фейсбуці.
Нещодавно запустили в оновленому бібліотечному просторі й курси з англійської мови.

– У нас з’явився волонтер, учителька англійської мови, яка проводить безкоштовні заняття для дітей віком 8–12 років. Ми в пошуках нових волонтерів, щоб таких занять було якомога більше, – ділиться планами начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська.

Разом з цим вона зазначає, що, крім того, що бібліотекарі ведуть усі ці напрями роботи, вони встигають ще й самі розвиватися. Працівники бібліотек постійно відвідують різноманітні навчання від європейських партнерів, на кшталт «креативне мислення», «командний інтелект», «арт-терапія», «маркетинг у бібліотеці» тощо, як у Новій Водолазі, так і в інших містах. А ще представники Нововодолазької ОТГ долучилися до громадської спілки «Культурна ліга Сходу», де обмінюються найкращим досвідом представники Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

Завдяки підтримці європейських партнерів бібліотекарі навчилися писати проекти для Бюджету участі (переможців шляхом голосування обирають жителі громади, потім впровадження цих проектів фінансується з бюджету ОТГ). Цього року бібліотеки подаватимуть на конкурс чотири свої проекти.

Завдяки «бібліотечній реформі» за рік зросла кількість читачів і відвідувачів бібліотек у Нововодолазькій ОТГ. Так, у першому півріччі минулого року у громаді налічувалося 3417 читачів, за аналогічний період 2019 року – 3930 читачів. За перше півріччя 2018 року різноманітні бібліотечні заходи відвідали 710 жителів громади, а за аналогічний період 2019 року – 852 відвідувачі. Окрім цього, курси комп’ютерної грамотності відвідали 10 жителів громади, послугою бібліоняня було охоплено 20 дітей, а курсами англійської скористалися 38 дітлахів.

Не тільки європейці допомагають розвивати бібліотечний напрям. Так, завдяки державній програмі підтримки, а саме внаслідок створення Українського інституту книги, за рік книжковий фонд бібліотеки зріс на 2000 примірників – до 86 000.

Завдяки тісній співпраці з європейськими партнерами Нововодолазька об’єднана громада має сучасний Центр надання адміністративних послуг. Сьогодні цей ЦНАП надає 86 різноманітних послуг, серед яких і видача ID-карток та закордонних біометричних паспортів. Наразі Нововодолазька ОТГ поки що єдина об’єднана громада Харківщини, яка надає таку послугу.

«Слобідський край» розпочав новий спецпроект – «Великий єврочелендж»! Він триватиме чотири місяці, і за цей час редакція відшукає історії успіху впровадження проєвропейських реформ у кожному районі Харківської області. Першим про свої успіхи розповідав Печенізький район, потім естафету підхопив Шевченківський район, тепер Нова Водолага передає єврочелендж у Первомайський район – про нього читайте в наступному номері «СК». А якщо маєте що розповісти про свій район, пишіть нам на [email protected]. Долучайтеся до нашого «Великого єврочеленджу»!

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою". Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТОВ "Слобідський край" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

LogoProject

Автор: Юлія Шматченко
Читайте також