Go навчатися, ГО: на Харківщині пройшов тренінг ЄС для представників громадських організацій

05.07.2018 18:02

4 липня в Харкові збиралися представники різних громадських організацій, аби долучитися до освітнього Проекту ЄС, який передбачає навчання та підтримку інформаційної платформи з кращими практиками й інструментами, обговорення стратегій розвитку громадянського суспільства та дорожньої карти співробітництва з Європейським Союзом.

Протягом трьох тижнів, з 14 червня по 6 липня, у десяти містах України представники громадських організації брали участь у тренінгах з розвитку внутрішньої політики організацій. Для цього було залучено 20 тренерів і 20 коучів з усієї країни, які попередньо проходили підготовку та відбір кураторами від Євросоюзу.

За словами координатора «Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні» Аліни Шумної, це довготривалий проект, і він є унікальним для України, адже такий формат коучевої підтримки та взаємодії з учасниками реалізується вперше. Загальна мета проекту полягає в тому, аби нещодавно створені громадські організації отримали базове розуміння своєї значущості та механізмів ефективного функціонування.
Проект розраховано на три етапи. Наразі проходить перший, і він присвячений розвитку внутрішньої політики організацій. Другий етап планується присвятити зовнішній комунікації, а третій — соціальному підприємництву.

Аліна Шумна розповідає, що до участі у проекті на території Харківської області залучалися представники громадських організацій різної спрямованості — екологічної, гендерної, культурної та інших. Окрім цього, до тренінгу також долучилися і представники ОТГ. На думку організаторів, для громад це можливість отримати корисний досвід взаємодії з громадськими організаціями задля ефективного вирішення питань на місцях.
Проект націлений на те, аби не давати шаблонні знання, а в процесі навчання питати представників організацій, що саме їм потрібно та чого бракує для успішного розвитку, і разом знаходити можливі варіанти відповіді, які б задовольнили всіх учасників дискусії. При цьому тренери активно застосовують метод фасилітації (Організація процесу колективного розв’язання проблем у групі, який керується фасилітатором (ведучим, головуючим). — Авт.).

— Ми намагаємося не акцентувати увагу проекту на якомусь одному секторі, даючи можливість кожному з учасників — представників організації використовувати простір для діалогу та розвитку, — додає Аліна Шумна.

Програму занять було розроблено експертами Проекту ЄС. За словами організаторів, вона містить рольові ігри, мозковий штурм і прийоми, які допомагають розкрити навички та вміння учасника зсередини. Цей метод допомагає учасникам згадати, сформулювати і структурувати ті знання, які в них уже є.

Лоренцо Нава

Лоренцо Нава

Спеціаліст з навчання та розвитку «Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства»

— Треба розуміти, що тренер – це «офіціант»! Його роль – дати людям вибір, «меню». А не самому вибрати за людей те, що вони хочуть, і підносити їм тільки це. Окрім цього, під час занять велика увага приділяється командотворенню, цінностям і питанню внутрішньої політики організацій.

Учасники від Харківської області схвально відгукуються щодо знань, які отримали. Однак такий європейський підхід до навчання для них є дещо незвичним. Так, представниця громадської організації «Агенція з розвитку та інвестицій» з Мерефи Вероніка Пилипенко відзначила, що тренінг містить дуже багато корисних кейсів, але особисто вона розраховувала на більш конкретні знання. 

— Наша громадська організація доволі молода, і зараз, на етапі становлення, виникає питання щодо підбору кадрів, а саме — залучення прогресивних та енергійних людей, які б сприяли розвитку організації. Тому ми намагаємося брати участь у різних тренінгах і підживлюватися новими знаннями, аби використовувати їх та укорінюватися, вистояти й подолати конкуренцію, — розповідає Вероніка Пилипенко.

Вероніка Пилипенко

За її словами, у Мереф’янській ОТГ доволі багато громадських організацій, але таких, що посідають активну позицію, одиниці.

— З огляду на те, що діяльність громадської організації, яку я представляю, присвячена взаємодії з міжнародними донорами задля реалізації проектів з благоустрою у громаді, досвід, який я отримую під час тренінгу, актуальний та, безумовно, корисний. Ба більше, це лише початок, тож рухатися є куди, — додає активістка.

Джон Райт

Джон Райт

Керівник «Проекту ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні»

— В Україні доволі активне громадянське суспільство, воно ставало рушійною силою революцій. Європейський Союз бачить це і визнає важливу роль громадянського суспільства у зміцненні демократії. Тому ми сподіваємося, що наш досвід та успішні кейси допоможуть українським громадським організаціям вийти на новий якісний рівень. Проект має охопити велику кількість неурядових організацій України — не лише зареєстровані, а й неформальні групи активістів і волонтерів. Головне завдання — надати організаціям корисні інструменти та практичні поради щодо соціального підприємництва та соціальних послуг, розвитку стратегії громадянського суспільства, організаційного управління та ефективних комунікацій.

Команда Проекту ЄС залучила ключових експертів, зокрема аналітика британського центру Chatham House Орисю Луцевич і керівника групи «Технічна допомога для розвитку громадянського суспільства на Західних Балканах та Туреччині» Ясенку Перович, які працюватимуть над оцінкою релевантності та прогресу в імплементації «Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» та допоможуть Європейському Союзу в підготовці нової «Дорожньої карти ЄС для взаємодії з громадянським суспільством в Україні».

 

Автор Роман Шупенко

Автор: Роман Шупенко
Читайте також