Президентський ультиматум: подробиці візиту Володимира Зеленського на Харківщину (ВІДЕО)

19.07.2019 17:30 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Президент України Володимир Зеленський 17 липня з робочою поїздкою відвідав Харківщину. “Нового очільника облдержадміністрації представлятиме”, - такі розмови точилися напередодні президентського візиту. На ділі ж виявилося — Глава держави вирішив детально ознайомитися з проблемою незаконної вирубки лісу в регіоні.

Спочатку Володимир Зеленський, перебуваючи на борту вертольоту, з висоти оцінив масштаби катастрофи, а потім, спілкуючись на екстреній нараді з керівниками лісгоспів, екологами та правоохоронцями, підняв питання щодо боротьби з “чорними лісорубами”. Місцями розмова носила досить жорсткий характер, представникам правоохоронної системи було висунуто ультиматум.

- Ми прилетіли на Харківщину, щоб дізнатися, що відбувається з вашим лісом. А якщо конкретніше з тими місцями, де раніше був ліс, - підкреслив Президент. - Хочу послухати ваші думки з цього приводу.

За словам заступника керівника Офісу Президента Олексія Гончарука (він також був присутній на нараді), проблема незаконних вирубок та знищення лісів є загальнонаціональною. Однак особливо гостро вона стоїть на Харківщині, оскільки показник лісистості тут – 12%, що менше, ніж у середньому по Україні.

- Можна багато приводити статистики, я б одразу перейшов до фактів. У нас є людина, яка готова сьогодні розповісти про факти незаконного використання лісових ресурсів — Руслан Чагаровський, - так Олексій Гончарук запросив до слова керівника ДП "Жовтневе лісове господарство".

Руслан Чагаровський заявив, що через його спроби навести лад у лісовому господарстві його родину залякують. Так, напередодні візиту Президента невідомі спалили автівку та гараж дружини керівника Жовтневого лісгоспу. Володимир Зеленський запитав, чи зараз у безпеці його родина. Руслан Чагаровський відповів, що вже “три години, як так”. Також він повідомив, що правоохоронці йому надали охорону.

Руслан Чагаровський також озвучив Главі держави прізвища людей, які, на його думку, “кришували” в ДП "Жовтневе лісове господарство" незаконну вирубку цінних порід дуба й продавали деревину за кордон. До виконання своїх службових обов’язків керівник лісгоспу приступив 18 червня 2019 року (вийшов з декретної відпустки) і, як стверджує, відразу взявся за ревізію лісу.

- У Жовтневому лісовому господарстві ми зробили 10% ревізії від всієї площі. Виявили 80 мільйонів гривень збитків — це близько 8 тисяч кубічних метрів деревини. За нашими підрахунками, після повної ревізії лісгоспу збитки сягнуть 200 мільйонів гривень, - надав свій прогноз керівник ДП "Жовтневе лісове господарство".

Також він припустив, що в межах Харківщини ця сума може сягнути мільярда гривень.

Коли Президент запитав, хто контролює “чорних лісорубів” в області, Руслан Чагаровський назвав ім’я директор Гутянського лісгоспу Віктора Сиси.

До речі, Віктор Сиса на нараді був відсутній. За словами представника Гутянського лісгоспу, його шеф перебував у відрядженні в Києві. Володимир Зеленський попросив лісгоспника зателефонувати Сисі. Однак очільник лісгоспу на дзвінок підлеглого не відповів.

- Не відповідає? Дайте мені номер, я сам зателефоную, - сказав Президент України.

Гарант Конституції особисто зателефонував посадовцю і запросив його 18 липня до себе в Офіс Президента.


 До речі 

Очільник Гутянського лісгоспу Віктор Сиса прийняв запрошення Президента України і з’явився на засіданні Нацради з питань антикорупційної політики, яке відбулося 18 липня в Києві.

- Коли я прийшов у лісгосп (у 2018 році, - Авт.), зарплата була 4 тисячі гривень. На сьогодні середня зарплата — 20 тисяч гривень. Я відповідаю тільки за Гутянський лісгосп. Виручка від реалізації в 2017 році була 24 мільйони гривень, в цьому році буде 180 мільйонів гривень. На сьогодні у нас вже 95 мільйонів гривень виручки від реалізації. Всього цього досягли за рахунок того, що до 2017 року були схеми... Ми поставили правильно роботу лісгоспу. Все йде офіційно, - доповів Главі держави Віктор Сиса.

Віктор Сиса також запевнив Президента, що до Гутянського лісового господарства він не долетів, а бачив тільки Жовтневий лісгосп, яким керує Руслан Чагаровський.

- На вас заведено кримінальну справу, ви знаєте? - запитав Володимир Зеленський.

- Кримінальні справи є на всіх директорів, - відповів очільник Гутянського лісгоспу. Також він зазначив, що в цьому році в його господарстві посадили 500 гектарів лісу, а зрубали — 100 гектарів.
Президент пообіцяв особисто приїхати в Гутянський лісгосп і все перевірити. При цьому зазначив, що звернувся до правоохоронних органів, щоб побачити реальну ситуацію.


Що скажуть правоохоронці

За словами Руслана Чагаровського, звертатися до правоохоронних органів щодо незаконної вирубки лісів він почав 27 червня. Після чого ДБР відкрило кримінальне провадження. Також очільник Жовтневого лісгоспу зазначив, що напередодні візиту Президента йому телефонували з НАБУ.

Під час наради свої претензії до лісгоспників висловив перший заступник глави Держекоінспекції України Ігор Яковлєв. Він повідомив про непоодинокі випадки, коли ті не допускали інспекторів для перевірок у свої лісгоспи. Одні представники лісгоспів відповідали, що у них того ж дня була перевірка ДСНС, інші здивовано казали: “приїжджайте і перевіряйте”. Посадовець з екоінспекції пообіцяв, що його підлеглі обов’язково це зроблять уже в найближчі дні.

Володимир Зеленський одному за одним надавав слово керівникам правоохоронних структур регіону — начальнику обласної поліції Валерію Сокуренку, прокурору області Юрію Данильченку та голові обласного управління СБУ Андрію Носачу.

Під час свого докладу Юрій Данильченко повідомив про кримінальне провадження, яке відкрите проти Руслана Чагаровського в 2017 році. Його підозрюють у розкраданнях державного майна в особливо великих розмірах — понад мільйон гривень. За словами головного прокурора Харківщини, лісгоспник фіктивно приписував транспортні витрати, а гроші від цього отримував на банківську картку, якою користувався.

Сам же Чагаровський заявив, що кримінальна справа — це переслідування за його принциповість. Повідомив, що в 2017 році керівництво тричі намагалося його відсунути від роботи, але через суд Руслан Чагаровський відновився на посаді. Очільник Жовтневого лісгоспу переконаний, що і цей суд він виграє, бо “справа фіктивна і розвалюється”.

Під час наради з’ясувалося, що наразі Чагаровський — єдиний директор лісгоспу Харківщини, справу якого було передано до суду. Натомість є підозрювані серед правоохоронців. Глава управління СБУ України по Харківській області Андрій Носач повідомив про керівників правоохоронних органів, які "кришували" чорних лісорубів на території Печенізького і Кегичівського районів. Поліцейські були затримані на гарячому при отриманні хабара. 

- Я хочу звернутися до представників правоохоронних органів. Я вас дуже прошу звернути увагу на вирубку лісів на Харківщині, - сказав Президент України. - Будь ласка, перевірте ті прізвища, які сьогодні називав пан Чагаровський. Вам просто треба сісти за один стіл, розібратися і припинити вирубку лісу на Харківщині. Якщо ви цього не зможете зробити, то на ваших місцях з'являться інші люди. 

А заступник керівника Офісу Президента Олексій Гончарук зазначив, що у правоохоронних органів є достатньо інструментів для ефективної роботи.

- Я переконаний, що керівники правоохоронних органів — дуже проінформовані люди. Наша сьогоднішня зустріч має бути сигналом для добре інформованих людей, що час змінити модель поведінки. Далі так тривати не може, – наголосив Олексій Гончарук.

За інформацією Офісу Президента, у першому півріччі 2019 року в лісах Харківського облуправління лісового та мисливського господарства обсяг незаконних рубок склав 9,3 тис. куб. м, заподіяно шкоди на 86 мільйонів гривень, відшкодовано – 98,1 тисячі гривень, або 0,1%. До органів поліції передано 75 справ, з яких жодна не була розглянута судами.

Після закінчення наради журналісти запитали Володимира Зеленського, чи планує він змінити голову Харківської ОДА. На це Президент відповів: “Не знаю. Є кращі? Треба бачити всі прізвища, рейтинг підтримки в області”.

Читайте також: Президент України звільнив ще чотирьох голів РДА на Харківщині

Мирослава Кольцова