Чому корів меншає, а молока більшає, пояснили фахівці

Чому корів меншає, а молока більшає, пояснили фахівці

Фото: ipress.ua

У Харківській області сільськогосподарських підприємств, які займаються молочним скотарством, сьогодні трохи більше 120.

За статистикою, станом на 1 липня поголів’я корів у всіх категоріях господарств, включаючи господарства населення, складає 91 000 голів. Із них 55 400 утримуються в особистих господарствах населення, а 35 600 – сільгосппідприємствами.

У Департаменті агропромислового розвитку Харківської обл­держадміністрації кажуть, що загальне слобожанське стадо корів – майже стабільне. Є скорочення порівняно з минулим роком, але не суттєве.

Як розповів «СК» начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Масюк, таке зменшення відбувається також за рахунок ліквідації галузі в дуже слабких технологічно та економічно підприємствах.

– Підприємцям без сучасних технологій займатися галуззю дуже важко і збитково. Потужніші підприємства, які закупили обладнання, використовують науковий підхід і впроваджують передовий досвід колег у веденні молочного господарства, ті навпаки – збільшують чисельність корів, – запевнив Олександр Масюк.

Але таких підприємств в області менше. Із тієї 120-ки мають сучасні доїльні зали 17 ферм.

Виходить парадокс: за роки поголів’я корів суттєво зменшилося, а обсяги молока зростають. Зробити це вдається, за словами фахівця, за рахунок впровадження тих же сучасних технологій.

– Наші підприємства суттєво збільшили продуктивність корів. Із 3000 л надою на рік ми вже сягнули 6500 л. Це дуже високий показник. Навіть цього року, попри складні погодні умови і проб­леми із заготівлею кормів, ми маємо плюс за обсягами виробництва молока, – говорить Олександр Масюк.

До слова, з початку року Харківщина виробила 260 700 тонн молока. І трохи більше половини – 139 200 тонн – надійшло від особистих господарств населення. Щоправда, це зовсім не означає, що все молоко пішло на переробку, а потім врешті-решт з’явилося на поличках магазинів, і ми його купували та вживали. Відсоток молока, що таки потрапляє від бабусиної корівки на заводи, дуже малий. Як вирахував Олександр Масюк, минулого року він склав 3,6 % від 292 000 тонн виробленого молока.

– На жаль, не ведеться останнім часом облік молока, що надійшло від підсобних господарств через посередників. У такий спосіб такого молока, звісно, більше. Може, навіть декілька десятків відсотків, але сумарно все одно не більше 50 %, – каже фахівець.

Детальніше за темою читайте: МОЛОКО-2018: ПРИЙМУТЬ ТІЛЬКИ НАЙКРАЩЕ

Тетяна Василець

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ