Чому харківські супермаркети відмовляються працювати з фермерами

07.10.2013 11:46 Агропром
Харківські супермаркети не охоче працюють з фермерами, які виробляють органічну продукцію, оскільки ті не в змозі організувати круглорічні поставки.

В Україні органічне землеробство тільки починає зароджуватися. Найбільше воно розвинене у Криму. Загалом органічні овочі, зернові та фрукти сьогодні вирощують на 260 тис. га українських полів. У Харківській області, за інформацією завідуючої лабораторією екології ґрунту і біоземлеробства Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», кандидата наук Лариси Шедей, – на 875 га. Усього органічним виробництвом в регіоні займаються 10 невеличких підприємств. Одне з них спеціалізується на переробній промисловості. Решта – на землеробстві, вирощуванні курей та виробництві яєць.

Читайте також: Як виростити органічну продукцію на власному городі 

Як дурять харківських покупців несправжньою органічною продукцією

Переважна більшість українських фермерів, у тому числі й харківські, надають перевагу вирощуванню зернових, тому що вони менш примхливі і більш рентабельні. До того ж у слобожанських аграріїв більше досвіду роботи саме з такими культурами. Органічними овочами харківські фермери поки що забезпечити регіон не в змозі. Через те, що повний спектр продуктів у нас не виробляється, або виробляється не в достатній кількості, слабко розвинена мережа поширення продукції. За словами Лариси Шадей, виробникам важко знаходити ринки збуту, адже господарства малі і не в змозі цілий рік постачати продукцію, як того б хотіли трейдери. Більшість товарів харківські виробники відправляють до Києва, одне підприємство навіть працює на експорт.

Екологічно чиста продукція здебільшого продається на спеціальних полицях у супермаркетах. «Органічних» магазинів в Україні поки що мало. Вони часто закриваються через те, що в асортименті – переважно одні крупи. А люди, які харчуються екологічно чистими продуктами, хочуть споживати не лише органічну кашу, а й м’ясо, овочі, молочну продукцію тощо.

– У Харківській області потреба в органічній продукції повністю не задовольняється. Кожен споживач вирішує це питання самостійно. Я знаю людей, які замовляють продукти з Італії, принаймні те, що можна довезти, – розповіла Лариса Шадей.

Аби якось вирішувати проблеми зі збутом, слобожанські виробники цього року об’єдналися – вони створили асоціацію «Україна. Схід. Органік». Асоціація має захищати інтереси виробників, а також сприяти співпраці з владою. На основі асоціації планують створити кооперативи.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 119 від 5. 10. 2013 р.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта