Фахівець розповів про молоко, яке вживають на Харківщині

14.07.2017 10:15 Агропром
Фото: poradumo.com.ua Фото: poradumo.com.ua
Із усього того моря молока, яке виробляють наші корівки і яке йде на переробку, найбільше молока вищого ґатунку.

Його приблизно 51–52 %. На другому місці перший ґатунок – 30 %, до 1 % маємо другого ґатунку (його на сільськогосподарських підприємствах майже не виробляють). А от екстра молока – того продукту, що вва­жається найякіснішим, – маємо 10–10,5 %. Такі дані "СК" навели у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА. 

Нові робочі місця на сучасному елеваторі з'являться в Харківській області

– Ураховуючи, що декілька років тому його взагалі не було, то сьогодні з 260 000 тонн на рік молока мати понад 26 000 тонн екстра – це непоганий показник. Тим більше, він зростає, – говорить начальник відділу тваринництва та селекційно-племінної роботи управління виробництва сільськогосподарської продукції Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Масюк і наводить динаміку: у 2015-му було 8,2 % екстра молока, минулого року – 10,5 %. Цього року також очікується зростання.

Вважається, що ідеальне молоко не має контактувати з повітрям. Тоді в ньому не розвиватимуться непрошені мікроорганізми. За словами фахівця, усі ґатунки молока можуть цього не робити, навіть молоко першого ґатунку. За його даними, менше ніж 30 % молока в області виробляється в доїльні відра. Решта достав­ляється або через молокопроводи або взагалі ідеальним способом – через доїльні зали.

Про основну відмінність між ґатунками молока читайте у продовженні теми.

Тетяна Василець

 

 

 

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта