Фермерське щастя: тваринництво, переробка і кооперація отримає мільярд

12.08.2017 11:52 Агропром
Фото: ru.depositphotos.com Фото: ru.depositphotos.com
Держава наступного року готова підсобити фінансами вітчизняним фермерам, щоправда, не всім. У пріоритеті – невеликі господарства із земельними ділянками не більше 100 га, садівництва й тваринники, а ще – кооперативи.

Найближчими тижнями в Уряді мають прийняти фінальне рішення: у проекті бюджету на наступний рік парламенту запропонують виділити 1 млрд грн на підтримку невеликих фермерських господарств. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

– Беремо курс на відновлення фермерства в Україні. Аграрний комплекс формує 12 % ВВП країни. Це дуже добрий показник, але, переконаний, що ми здатні на більше. У проект бюджету на 2018 рік ми закладемо не менше 1 млрд грн саме на підтримку українських фермерів для того, щоб на селі було не тільки вирощування, а й переробка продукту, створювалися робочі місця, –  відзначив 6 серпня глава Уряду.

Більшої конкретики та роз’яснень можна відшукати у підготовленій урядовцями Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018–2020 роки.  Документ є у вільному доступі. У ньому йдеться про те, що «за останнє десятиріччя кількість фермерських господарств, які мають в обробітку на праві власності та користування земельні ділянки загальною площею не більше 100 га, скоротилася більш ніж на 20 %». Тому Концепція покликана змінити ситуацію на краще і спрямована винятково на підтримку фермерських господарств, які обробляють земельні ділянки не більше 100 га.

На сьогодні в Харківській області відсутні програми підтримки фермерських господарств. Як зазначили «СК» у Департаменті агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, аграрний бізнес є високорентабельним і, як правило, розвивається за рахунок власних коштів. За підсумками минулого року рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва в середньому по області склав 37,8 %. Ними отримано 4,9 млрд грн прибутку. Разом з тим, ініціатива Уряду не буде зайвою, вважають у Департаменті.

– Беззаперечно, що ми підтримуємо розроблену концепцію, вважаємо, вона буде на користь підтримки розвитку фермерських господарств. Важливо, щоб Міністерство аграрної політики та продовольства  своєчасно підготувало порядок використання коштів, – наголошує керівник Департаменту Олександр Нездюр.

Якщо все вдасться, Концепція почне діяти вже із 1 січня 2018 року після затвердження Урядом. А суму у мільярд гривень заплановано забезпечити із 1 % ВВП, тобто із 6,3 млрд грн державної підтримки.

Трійка, що отримає гроші

Про ключові моменти програми підтримки фермерства цього тижня розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства УкраїниОлена Ковальова.

За її словами, основними напрямами підтримки фермерства будуть розвиток тваринництва та переробка продукції.

– Ми вирішили профінансувати саме цей напрям, бо його потенціал розкритий частково: 90 % фермерських господарств зорієнтовані на рослинництво і лише 1,8 % – на тваринництво, – відзначила в інтерв’ю для AgroPolit.com Олена Ковальова.

Із її слів, фінансувати тваринництво планують у декілька етапів. Частина грошей піде на підтримку зростання поголів’я худоби, закупівлю молодняку великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби. Інша частина ляже в інвестування будівництва тваринницьких ферм. І вперше значну частину грошей витратять на придбання переробного обладнання – часткову компенсацію його вартості. Представниця міністерства передбачила, що для фермерських господарств відсоток компенсації може становити близько 30 %.

Дощ із грошей для садів

Наступного року свій пріоритет держава надасть і садівництву. Виділить гроші на закупівлюхолодильного обладнання та фінансуватиме нові галузеві проекти. Не залишатиметься без уваги також зернова та круп’яна галузі.

– Є вітчизняні й закордонні лінії виробництва, які забезпечать внутрішній ринок якісною і недорогою продукцією. Окремо зараз розмірковуємо над створенням програми підтримки для нових фермерських господарств. Хочемо надати сільськогосподарським кооперативам і господарствам пріоритетне право в отриманні підтримки відсоткової ставки за кредитами, – прокоментувала Олена Ковальова.

Для Харківської області, яка володіє багатими й унікальними ґрунтами, має сприятливі природні умови для вирощування плодових і ягідних культур, підтримка садівництва може стати додатковим стимулом для набрання обертів галузі.

Як поінформували у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА, за результатам 2016 року валовий збір плодів та ягід склав 78,4 тис. тонн. Основними виробниками плодово-ягідних культур в області є господарства населення. У загальнообласному обсязі виробництва ними вироблено відповідно 97,8 %.

– Незначне виробництво плодово-ягідної продукції сільськогосподарськими підприємствами відбувається не лише через скорочення площ плодоносних насаджень, а й через зниження їх урожайності. Основними причинами цього є відсутність належного матеріально-технічного забезпечення, а відтак недотримання агротехнічних заходів, висока трудомісткість виробництва та відсутність матеріального стимулу для ефективного виконання робіт. – пояснив очільник Департаменту Олександр Нездюр.

Разом з тим, на сьогодні на Харківщині є приклади успішного вирощування плодів та ягід у сільськогосподарських підприємствах. Їх виробництво здійснюється з використанням крапельного зрошення. Так, у Краснокутському районі сільгосппідприємство «Ватал» має 96 га плодоносних насаджень і 14 га ягідників, а у Лозівському районі ПОСТ «Агросвіт» – 32,5 га плодоносних насаджень та 0,5 га ягідників.

Щодо можливостей зі збереження ягідного та плодового врожаю, то область має фруктосховища загальною місткістю 17,0 тис. тонн (без урахування Харкова).

– Реалізація цієї Концепції дає змогу в подальшому збільшити виробництво плодів і ягід, наситити внутрішній продовольчій ринок конкурентоспроможними продуктами, повністю забезпечити потреби населення у цих продуктах за фізіологічними нормами та розширити їх експорт, – говорить Олександр Нездюр.

Кооперативи підтримають у кредитах

Стимулювати кооперативний рух у країні урядовці пропонують, надаючи такожсільськогосподарським кооперативам та господарствам пріоритетне право в отриманні підтримки відсоткової ставки за кредитами. Цього року на це вже виділено 300 млн грн.

Майбутні гроші виділятимуться як для розвитку господарств, так і для участі у навчальних програмах їх фахівців.

– За кордоном існують спеціальні агенції, де люди протягом певного періоду (рік – півтора) навчаються правильно вести господарство і сприймати його не лише як важку щоденну працю, а й як прибутковий бізнес, – пояснює Олена Ковальова.

Фахівець переконана, що потенціал сільськогосподарської кооперації в Україні не реалізовано. Так, у країнах Європейського Союзу сільськогосподарські кооперативи забезпечують 57 % виробництва молочної та 42 % плодоовочевої продукції. А в таких країнах, як Австрія, Данія, Нідерланди та Швеція у сільськогосподарських кооперативах виробляється понад 90 % молока та понад 50 % плодоовочевої продукції. Чинна система української сільськогосподарської кооперації за всі роки розвитку має такий результат: із 1098 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (станом на 1 квітня 2017 року реально здійснюють господарську діяльність лише 590 одиниць, члени яких утримують 1 % поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ), та через які реалізовується математично незначуща частка як молочної, так і плодоовочевої продукції.

У тему: Конкурс для фермерів

Тим часом Український державний фонд підтримки фермерських господарств, який входить до сфери управління Міністерства аграрної політики, проводить конкурс на отримання державної фінансової підтримки фермерськими господарствами.

Переможці конкурсу отримають фінансову підтримку на поворотній основі у розмірі, що не перевищує 500 тис. грн, із забезпеченням зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів на строк до п’яти років. Загальна сума коштів, що будуть розподілені у цьому році, складає 65 млн грн. Між фермерськими господарствами Харківської області розподілять 3965,0 тис. грн.

Заявки та документи для участі в конкурсі приймає регіональна комісія Харківського відділення Укрдержфонду з 18 липня по 16 серпня 2017-го за адресою: 61022, Харків, вул. Зернова, 4в, кімн. 37, телефон: (057) 781-80-82 щодня, крім вихідних, з 9:00 по 17:30 (у п’ятницю – до 16:30). Деталі про умови проведення конкурсу можна знайти на офіційному сайті Укрдержфонду – udf.gov.ua.

 

Плашка»

Поруч із фермерськими господарствами в Україні працюють 4,1 млн особистих селянських господарств (ОСГ), 20 % з яких виробляють товарну продукцію та є потенційними фермерськими господарствами. ОСГ зайняті у виробництві більш трудомістких і менш рентабельних галузей і забезпечують значну частку у виробництві окремих видів продукції. Це майже 97 % картоплі, 89 % овочів відкритого ґрунту, 63 % овочів закритого ґрунту, 90 % продовольчих баштанних культур, 84 % плодово-ягідних культур, 80 % молока, 75 % м’яса ВРХ, 59 % м’яса свиней, 94 % м’яса овець, 83 % вовни. Ця категорія господарств є селоутворюючою та поєднує власні економічні інтереси із соціальною відповідальністю перед громадою.

Тетяна ЛІСНА, кореспондент

Автор: Администратор сайта