Особисті селянські господарства мають зникнути в Україні - експерт

18.10.2015 09:47 Агропром
Однією з тем Міжнародного форуму «Агропорт-2015», який 15 жовтня відкрився у Харкові, стали проблему розвитку українського АПК і головні тенденції на 2016 рік.

Як розповів віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віталій Львов, сьогодні більше половини сільськогосподарської продукції виробляють особисті селянські господарства, зокрема 88 % українських овочів, 98 % картоплі, 86 % фруктів. Таких господарств наразі 4,2 млн. Це так званий малий аграрний бізнес, який не має достатнього фінансування, а міжнародний ринок для нього фактично закритий. Середній бізнес сьогодні представляють фермерські господарства, але їх недостатньо – всього 40 тис. по всій Україні. При цьому зберігається тенденція, що їх кількість не збільшується.

- Десять років тому фермерських господарств було стільки ж, - розповів Віталій Львов.

На думку експерта, реалії життя вимагають, щоб в Україні з’явилася нова форма ведення бізнесу – сімейні фермерські господарства. До 2020 року таких господарств має бути не менше 100 тис.

- 4,2 млн особистих селянських господарств, звичайно не без підтримки держави, мають трансформуватися у фермерські. Вони повинні стати повноправними учасниками державних і місцевих програм підтримки сільгоспвиробників, а види такої підтримки мають бути пропорційними програмам підтримки фермерських господарств, які діють в ЄС, - сказав Віталій Львов.

До речі, невеликі фермерські господарства є характерними для більшості європейських країн. В Італії, наприклад, фермерське господарство в середньому складається з 9 га землі, Франції і Німеччини – 25-35 га, США і Канаді – 30-40 га. В Україні законопроект про створення сімейних фермерських господарств наразі проголосований у першому читанні.

Віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників нагадав, що цього року в Україні дії лише одна державна програма підтримки сільгоспвиробників. З фонду підтримки було виділено 25 млн грн на пільгові кредити. За умовами програми, фермерське господарство може взяти до 250 тис. грн. кредиту на п’ять років з нульовою процентною ставкою. Це безумовно дуже вигідно для аграріїв, однак коштів, виділених державою під програму, недостатньо. Адже фактично взяти такий кредит можуть всього 100 фермерів.

Станiслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта