Спечені овочі. Яким буде врожай та ціни на нього

20.08.2017 06:00 Агропром
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Погодні примхи суттєво відзначилися на городині. Експерти застерігають: із врожаєм окремих овочів будуть проблеми. Чого не вистачить, що купуватимемо в інших регіонах та на що можуть підскочити ціни на харківських ринках уже цієї осені дізнавався "СК".

Три місяці без вологи

Цьогорічні весна-літо принесли додаткового клопоту тим, хто працює на землі. Сніг у кінці квітня, відносно прохолодний червень, потім грози і дощі, які різко змінилися спекою, що досі триває. Через це у багатьох господарів і господарок немає огірків, кабачків, попеклися помідори та картопля. Люди почали непокоїтися, що ж то буде з урожаєм та цінами на нього.

Кореспондент «СК» пробіглася ринком у Харкові й побачила такі середні ціни на основні овочі (гривень за кілограм): огірок – 16–18, морква – 12, перець – 12, буряк – 10, баклажани – 10, картопля – 9–10, капуста – 8, цибуля – 7–10,  помідор – 7–10 (цифри актуальні на 17 серпня для продовольчого ринку біля метро Героїв Праці).

Чи зміниться різко ця картина восени, можна лише здогадуватися. Науковці та чиновники Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації обережні з прогнозами. Фермери ж кажуть, що ціни таки підстрибнуть у середньому на гривню-дві. 

У профільному департаменті заспокоюють: «область буде з овочами, і не треба сіяти паніку». Цю думку підхоплюють і в Інституті овочівництва i баштанництва НААН України, мовляв, «урожай буде, а якщо чогось не вистачить, до нас привезуть з інших регіонів». Так, у західній Україні та на Чернігівщині цього року вродила картопля та коренеплоди, а помідори та баштанні приїдуть із Запоріжжя та Херсонщини.

Разом з тим, заступник директора з наукової роботи інституту, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Муравйов каже, що спека і цьогорічні погодні умови негативно вплинули на формування всіх рослин і на урожай усіх овочевих культур.

– Якщо встигли отримати більш-менший урожай зернових, то інші культури під питанням. Три місяці відсутності продуктивних опадів таки відіграють свою негативну роль, – підкреслює Віктор Муравйов.

Разом з тим він переконаний: яким урешті-решт буде врожай овочів, залежить від того, скільки праці вклали під час їх вирощування. Науковець вважає: хто застосовував сучасні технології, захисні заходи проти шкідників, хто зміг поливати рослини, той матиме свої огірки. 

– Той, хто професійно займається вирощуванням овочів, отримає результат, – додає він і заспокоює, що поки не видно, на що буде дефіцит.

Фахівець радить споживачам стежити за цінами. А агрономам на сільськогосподарських підприємствах вживати потрібних заходів, щоб отримати максимальний урожай, зібрати його та зберегти.

– Ринок зі своїм попитом може кардинально змінити ситуацію. Якщо минулого року було перевиробництво цибулі, то цього року фермери могли і відмовитися від вирощування цієї культури, могли скоротити її площі. Додайте погодні корективи. Усе це разом може вплинути на ціни. І так по будь-якій культурі, – пояснює  Віктор Муравйов. – Зараз на полях біомаса, а врожай – це те, що вже лежить у сховищах. Зараз сухо, а може задощити і все, що виростили, може й не уродити.

Підсмажена картопелька

Про цьогорічний овочевий урожай на своєму фермерському господарстві «Цвєтков С. В.», що в селі Вільхуватка Нововодолазького району, розповідає Андрій Цвєтков. Хоч тут займаються здебільшого ягідними культурами, але вирощують також і овочі – сіють усього потроху, від 20 соток до гектара. Продукцію збувають у Харкові на ринку «перший кілометр».

Для фермерського господарства погодні примхи цього сезону з одного боку підсобили – урожай полуниці вдався, з іншого – не без неприємностей.

– Початок літа був ідеальним для полуниці – не було спеки, лили помірні дощі. Та й ціна за ягоди вийшла в середньому 30 грн за кілограм. Порівняно з минулим і позаминулим роками це для виробника хороша ціна, – згадує Андрій Цвєтков. – Якщо брати борщовий набір, зокрема по картоплі, то зараз вона частково печена, м’яка та в’яла. Із місцевою картоплею буде проблема.

Як пояснив фермер, основна ціна, зокрема на картоплю, формується за рахунок врожаю в західних та північних регіонах. Місцевий же виробник цієї культури – це 30–40 %. А коли у вересні – жовтні люди почнуть копати картоплю, ціна почне падати.

– Минулорічної ціни на картоплю чекати не варто, три гривні вона вартувати не буде. Мінімум – п’ять гривень. Я так думаю, а там вже, як покаже ринок, – прогнозує фермер. – Так само вищою відповідно до періоду минулого року буде й ціна на закупівлю картоплі. Думаю, як мінімум, на кілька гривень. Швидше за все, і буряк здорожчає, бо спека таки вплине і на нього.

Серед очікувань фермера – стала ціна на капусту. Вона може залишитися на рівні минулого року, або буде трохи дорожчою – на гривню-дві. Піднятися може вже навесні, як це було цього року.

Площі скорочуються, врожаї зростають

Посівні площі основних овочевих сільськогосподарських культур в області, як засвідчують дані Головного управління статистики в Харківській області, за останні 20 років відчутно зменшилися. Щоправда, це здебільшого стосується буряка цукрового фабричного. Тут зміни разючі. До прикладу, якщо у 1995-му в області під буряком було 118,1 тис. га, то минулого року – 24,1 тис. га.

Картопля з роками втратила позиції – з 80 тис. га (у 1995-му) до 61, 5 тис. га (у минулому році). А от площі під овочами відкритого ґрунту більш-менш стабільні і коливаються в межах 28–33 тис. га.

Та зменшення площ не вплинуло на кількість урожаю, бо, знову ж таки, за статистикою, його ставало більше, окрім, звичайно, буряку. Так, картоплі 20 років тому область виробляла понад 762 тис. тонни, п’ять років тому її було понад 980 тис. тонн, минулоріч отримали понад 1000 тис. тонн цього коренеплоду.

Майже наполовину більше за 20 років стали виробляти овочів: близько 400 тис. тонн у 1995 році і майже 700 тис. тонн у 2016-му.

Як відзначили у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА, за обсягами виробництва овочів Харківщина стабільно входить до п’ятірки регіонів, які є найбільшими виробниками цієї продукції в Україні. Минулого року наш регіон дав третій показник по валовому збору овочевих культур.

Овочів на рік для мешканців нашої області потрібно 454 тис. тонн. Цього цілком достатньо, враховуючи, що по овочевих культурах виробництво складає понад 600 тис. тонн, що повністю забезпечує наші внутрішні потреби.

До речі, овочів закритого ґрунту у 2016-му виробили 71,3 тис. тонн, що на 29,6 % більше проти 2015-го. Разом з тим, частка овочів із парника у загальному обсязі їх виробництва поки що залишається незначною – до 10 %. І займаються їх вирощуванням переважно у господарствах населення – 87 %, решта – сільськогосподарські підприємства. При цьому частка  сільськогосподарських підприємств у загальнообласному обсязі виробництва овочів відкритого ґрунту не перевищує 3 %. Водночас овочів закритого ґрунту сільськогосподарські підприємства виробляють до 3 % від усього обсягу виробництва їх в області. Решта вирощується в теплицях господарств населення.

За даними Департаменту агропромислового розвитку, на Харківщині  спостерігається постійне скорочення площі вирощування овочів відкритого ґрунту у господарствах населення (у середньому на 518 га або на 1,7 % щорічно). При цьому площа вирощування їх у сільськогосподарських підприємствах залишається незначною – до 700 га в цілому по області. Значною мірою це вважають результатом підвищення цін на енергоносії, ускладнення погодно-кліматичних умов та демографічної ситуації на селі.

Стримує розвиток овочівництва та картоплярства і відсутність у регіоні сучасного оптового ринку сільськогосподарської продукції. Через це ланцюг «виробник – оптовик – роздрібний продавець – споживач» перевантажений великою кількістю суб’єктів господарювання. А це, у свою чергу, підвищує ціни на картоплю і овочеву продукцію, при цьому якість продукції, яка доходить до споживача, у багатьох випадках не відповідає вимогам.

 

Виробництво основних сільськогосподарських культур у 2017 році:

*станом на 1 серпня

Картоплі 26 тонн (84 % до показників 2016 року)

Культури овочеві відкритого ґрунту – майже 140 тонн (101,1 % до 2016 року).

 

Цікавий факт

161 кг на людину – річна науково обґрунтована норма споживання овочів і баштанних культур.

 

Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, власний кореспондент 

Автор: Администратор сайта