Як дурять харківських покупців несправжньою органічною продукцією

07.10.2013 13:20 Агропром
http://hata.simpla-template.org.ua http://hata.simpla-template.org.ua
“СК” зібрав кілька цікавих фактів про органічне виробництво.

– Зелені зірочки у формі листочка на упаковці продукції означають, що продукт органічний. Це загальноприйнятий з 2008 року знак, який означає, що продукція виготовлена згідно зі стандартами ЄС.

Читайте також: Як виростити органічні овочі на власному городі

Чому харківські супермаркети відмовляються працювати з фермерами

– Якщо поряд з органічним полем знаходиться поле, де вирощується продукція із застосуванням хімії, фермер має чотири метри посадки від краю збирати окремо і реалізовувати як звичайну продукцію.

– В органіці товар – «іменний». На упаковці зазначено всі контакти та адреси фермера, що виготовив товар, аби покупець міг зателефонувати на підприємство і запитати, чи дійсно продукція господарства може продаватися в тому магазині, у якому куплена. Уже зараз з’являються фальсифікатори, які підробляють продукцію. Минулого року в Україні і навіть відбулася судова тяганина стосовно того, що один виробник застосував чужу упаковку і написав на своїй продукції, що вона органічна. Насправді несертифіковані яйця продавалися у харківському супермаркеті.

– В Європі шоколадні батончики замінюють морквою. Очищені маленькі органічні коренеплоди продають у маленьких упаковках для перекусу. Також популярні органічні сухофрукти, наприклад, яблучні чіпси. До речі, такі снеки можна зустріти і в харківських супермаркетах.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 119 від 5.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта