Як погода вплинула на цьогорічний врожай - коментар науковця

21.08.2017 09:15 Агропром
Фото: pogliad.ua Фото: pogliad.ua
Погодні примхи суттєво позначилися на городині. Експерти застерігають: із врожаєм окремих овочів будуть проблеми.

У  Департаменті агропромислового розвитку ХОДА заспокоюють: «область буде з овочами, і не треба сіяти паніку». Цю думку підхоплюють і в Інституті овочівництва i баштанництва НААН України, мовляв, «урожай буде, а якщо чогось не вистачить, до нас привезуть з інших регіонів». Так, у Західній Україні та на Чернігівщині цього року вродила картопля та коренеплоди, а помідори та баштанні приїдуть із Запоріжжя та Херсонщини.

Разом з тим, заступник директора з наукової роботи інституту, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Муравйов каже, що спека і цьогорічні погодні умови негативно вплинули на формування всіх рослин і на урожай усіх овочевих культур.

– Якщо встигли отримати більш-менш урожай зернових, то інші культури під питанням. Три місяці відсутності продуктивних опадів таки відіграють свою негативну роль, – підкреслює Віктор Муравйов.

Разом з тим він переконаний: яким урешті-решт буде врожай овочів, залежить від того, скільки праці вклали під час їх вирощування. Науковець вважає: хто застосовував сучасні технології, захисні заходи проти шкідників, хто зміг поливати рослини, той матиме свої огірки. 

– Той, хто професійно займається вирощуванням овочів, отримає результат, – додає він і заспокоює, що поки не видно, на що буде дефіцит. 

Фахівець радить споживачам стежити за цінами. А агрономам на сільськогосподарських підприємствах вживати потрібних заходів, щоб отримати максимальний урожай, зібрати його та зберегти.

– Ринок зі своїм попитом може кардинально змінити ситуацію. Якщо минулого року було перевиробництво цибулі, то цього року фермери могли і відмовитися від вирощування цієї культури, могли скоротити її площі. Додайте погодні корективи. Усе це разом може вплинути на ціни. І так по будь-якій культурі, – пояснює  Віктор Муравйов. – Зараз на полях біомаса, а врожай – це те, що вже лежить у сховищах. Зараз сухо, а може задощити, і все, що виростили, може й не уродити.

Що про майбутній врожай думають фермери, читайте у продовженні теми  у матеріалі СПЕЧЕНІ ОВОЧІ. ЯКИМ БУДЕ ВРОЖАЙ ТА ЦІНИ НА НЬОГО

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта