Як рясні снігопади вплинуть на врожай Харківщини

26.01.2016 13:39 Агропром
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Рясні опади створили сприятливі умови для майбутнього врожаю в регіоні.

Про це розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександра Нездюра.

За його словами, восени через посушливу погоду частина посіяної на території Харківської області озимини не зійшла. Але перезимівля озимих культур проходить у сприятливих умовах, вони перебувають у стані спокою під потужним сніговим покривом.

Як пояснив директор Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва УААН Віктор Кириченко, нинішні погодні умови сприяють тому, що сьогодні озимі проростають під снігом: промерзання ґрунту немає, насту на полях також немає, при цьому ґрунт отримує достатньо вологи.

Читайте також: Масово здати кров закликають харків'ян

«Відновлення культур відбулося під час першої хвилі опадів. Оскільки рілля не була промерзлою, вся волога пішла в ґрунт. Зараз в нас друга хвиля опадів, промерзлого ґрунту також немає - майже всюди під снігом можна копати землю. Тобто весь сніг знову піде в ґрунт. А його на території області випало від 25 до 60 см - це 240-500 % декадної норми», - зазначив Віктор Кириченко.

Крім того, сприятливі умови привели до збільшення вмісту цукрів у сходах до 39 %. Це, за словами науковця, дуже хороший показник - і з кінця грудня минулого року він продовжує зростати.

Нагадаємо, під урожай озимих культур 2016 року в Харківській області було засіяно понад 520 тис. га, з них 501 тис. га - під зернові культури.

Микола Мірошник

Автор: Администратор сайта