В Уряді розповіли про одну з перспективних галузей для фермерів

01.07.2017 10:00 Агропром
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
"Золотою жилою" для українських сільгоспвиробників може стати виробництво яловичини.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Міністерства аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева прокоментувала відсутність яловичини серед українського експорту й назвала цю галузь перспективною.

- Іноземним партнерам і з нашими сільгоспвиробниками на їхнє запитання, куди вкладатись, що розвивати, я відповідаю -  у яловичину. На неї існує надзвичайно високий імпортний попит, у тому числі із ЄС, середнього Сходу, Ізраїлю, Китаю. Ось це зараз і є цікава ніша для виробництва і переробки - заморожене м’ясо, охолоджене тощо, - сказала 20 червня під час прес-брифінгу для регіональних ЗМІ  Ольга Трофімцева. 

- Основна вимога ЄС щодо яловичини - має бути державна система контролю і моніторингу щодо сказу ВРХ. У Європі в 90-х роках був дуже серйозний спалах цього захворювання. Після цього вжили жорстких заходів щодо імпорту такої продукції. Ми працюємо над цим. Уже частково виділені гроші на створення такої національної системи моніторингу. Як тільки побачимо, що система запускається, восени почнемо офіційно порушувати питання з ЄС щодо відкриття ринку яловичини. Вихід на нього буде тривалим, як мінімум, два роки, - додала фахівець. 

За словами Ольги Трофімцевої, два роки тому, коли зачинився на 100 % ринок РФ, майже ніхто із скептиків не вірив, що Україна зможе експортувати щось до ЄС. Сьогодні ж - понад 280 українських компаній вже продають (або мають право на це) свою продукцію до країн Євросоюзу. Із них більше ста мають право експортувати продукти харчування для споживання людиною. Це означає, що готові українські продукти з’являються на поличках європейських супермаркетів.

Нині ЄС - на другому місці серед імпортерів українських аграрних продуктів. Минулого року Україна експортувала туди більше ніж на 4,2 млрд дол. США наших аграрних та перероблених продуктів харчування. Із початку цього року, за статистичними даними, що навела Ольга Трофімцева, за чотири місяці ця цифра склала понад 1,2 млрд дол. США. 

У структурі експорту до ЄС на першому місці - перероблений продукт харчування - соняшникова олія. По ній Україна  взагалі експортер № 1 у світі. Разом із тим, дуже серйозні темпи зростання експорту маємо по вершковому маслу. Також Україна є великим експортером сертифікованої органічної сільськогосподарської продукції, 85 % якої їде до ЄС. Найбільші покупці такої продукції - Німеччина, Франція, США, Канада. 

 
Детальніше по темі читайте невдовзі у розділі статті.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта