Real life Горлівки: Контрабанда, «віджими», грабунки... Ще не заздрите?

22.12.2014 14:44 Суспільство
www.shatilin.com www.shatilin.com
«СК» продовжує рубрику «Очевидець», яку веде наш колега з Донбасу Костянтин Кузьменко (ім’я змінено задля безпеки автора).

Він розповідає про події на його батьківщині, справжні настрої місцевих та обличчя бойовиків. Це такий собі погляд ізсередини, «жива» історія свідка АТО.

…Він так і написав, той інтернетний троль: «Ви ще будете нам заздрити!». Писав він звідси – з «ДНР», адресати – українці поза окупованим Донбасом.

…У Горлівці нарешті тиша. Це про неї казали ідейні денеерівці: залиште нас у спокої, і ми самі облаштуємо своє життя так, що вам, укропам, і не снилося! Ось вона, тиша, тепер є, і хроніка будівництва нового життя таки вражає. Принаймні у Горлівці.

…На бігбордах зненацька з’явився ніжний і тривожний Бєс із побажанням щастя й здоров’я у новому році.

«Правоохоронці» оголосили тиждень роззброєння: хто зараз здасть незареєстровану зброю – не буде покараний.

Читайте також: УЇКЕНД ПІД "ГРАДАМИ". ЯК МЕШКАНЦІ ГОРЛІВКИ ПЕРЕЖИВАЮТЬ НІЧНІ ОБСТРІЛИ
                     ГОРЛІВКА У "ДНР": ПРО ЗУБОЖІННЯ МІСЦЕВИХ РОЗПОВІДАЄ ОЧЕВИДЕЦЬ
                     ХАРКІВЩИНА НЕ Є ЗОНОЮ АТО. НОВИЙ ПЕРЕЛІК НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ВІД КАБМІНУ

Невідомо куди попрямували майже 400 «вишок МТС», і додзвонитися до вкрай необхідних абонентів тепер, м’яко кажучи, важкувато.

А посівну, пожалівся «прем’єр-міністр ДНР», таки повністю провалено, бо… були не готові! І що тепер їстиме «республіка» наступної осені?

Чуємо, що в Україні і в світі бідкаються, ніби знизився потік переселенців, а багато з них повертаються додому. У мережі пишуть жахачки про тотальний голодомор на окупованих територіях та справжню гуманітарну катастрофу.
Але що маємо в реалі, якщо придивитися уважніше?

Банк вони відкрили; допомогу дають; магазини та ринки повні українського продовольства; відключень світла – нема, тепло-вода-газ є; транспорт працює; сміття вивозиться; розбите житло ремонтується (виявилося, що навіть скла для постраждалих будівель вистачає); школи – вчать; «Лікарі без кордонів» лікують, а у чорному обігу – просто фантастичні суми готівки. Ялинка, подарунки, свята й Дід Мороз, концерти творчих колективів позашкільників та музичних шкіл – стовідсотково будуть.

Що ще хорошого? Небагацько: контрабанда; «віджими»; грабунки; мародерство; комендантська година; блок-пости; люди з автоматами в установах, на ринках та у магазинах; відсутність сталої зарплатні; безбожні черги… Тут дивні заробітки: на «обналічкє» – на картках (їх збирають, їдуть із зони кудись, знімають гроші та везуть людям за невеличкий процент); на місцях у чергах (з ночі займають три-чотири черги, а потім продають їх сонькам за 30–50 грн); на оформленні довідок та переоформленні пенсій (послуга: все за один день – 500–800 грн); а маркети підробляють на махінаціях із оплатою картками (знімають більше, ніж треба сплатити, до 50 грн)…

Тут дивна ситуація із освітою, бо ніхто до кінця не розуміє, що атестат можна отримати тільки «незрілості»: щоб випускники шкіл і вишів отримали юридично законні документи, треба реєструватися на територіях, підконтрольних Україні, а потім щось здавати екстерном. А ще – тут заборона говорити, що думаєш, і тотальна невпевненість…
Хоча ні, одне тут радять упевнено – облаштовувати підвали, бо ще знадобляться.

Костянтин Кузьменко, матеріал з газети "Слобідський край" №152 від 20.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта