Харківська податкова констатує: селяни почали активно сплачувати податки

29.10.2014 12:25 Економіка
http://news.if.ua/ http://news.if.ua/
Попередні результати цьогорічної деклараційної кампанії на Харківщини засвідчують: в області підвищився рівень сплати податків, особливо серед мешканців сільської місцевості.

Незважаючи на складну ситуацію в нашій країні, кількість декларантів, засвідчують податкові інспектори Харківщини, зростає. Декларації про майновий стан та доходи, отримані у 2013 році, уже подали 36 815 громадян, що більше на 535 громадян, аніж торік.

Найбільш активними у декларуванні доходів виявилися Близнюківський район (понад 2,5 тис. громадян), Лозівський (1,6 тис. чоловік), Сахновщанський (1,5 тис. чол.), Кегичівський та Валківський (по 1,3 тис. чол.).

Активними декларантами, засвідчують у податковій, як і в попередні роки залишаються селяни: майже 18,0 тис. (49 %) громадян задекларували доходи від здавання в оренду своїх земельних паїв та від продажу сільгосппродукції. Понад 3 тис. громадян подали декларації у зв'язку з отриманням спадщини чи подарунка. Понад 2 тис. громадян — зарплатою від двох і більше податкових агентів-роботодавців і понад тисячі осіб - доходи від здійснення приватної нотаріальної та адвокатської діяльності.

Таким чином, загальна сума задекларованих громадянами доходів сьогодні складає 2 511,5 млн грн. Це у свою чергу на 738,0 млн грн більше, аніж торік.

- Суми задекларовані від жителів сільських районів нашої області незначні, однак для сільського чи селищного бюджету будь-які кошти не зайві. Така активність декларантів - свідчення того, що у жителів області підвищується свідомість, зростає податкова культура, повага до співгромадян, відповідальне ставлення до майбутнього нашого регіону, - коментує заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Харківські області Ірина Васильєва.

ЯК ХАРКІВСЬКІ МІЛЬЙОНЕРИ ПЛАТЯТЬ ПОДАТКИ

Зі збільшенням кількості декларантів, разом із тим виросли й надходження до місцевого бюджету. За результатами декларування сума податку на доходи фізичних осіб до сплати в бюджет за результатами декларування складають 58,8 млн грн, що на 11,6 млн грн більше, ніж у 2013 році.

- До кінця року ми ще чекаємо близько 2 тис. декларацій, переважно від громадян, які мають право на податкову знижку. Так склалося традиційно, що значна кількість громадян для отримання податкової знижки подають декларацію в останні місяці року, - говорить Ірина Васильєва, - Крім того, ми також чекаємо декларацій і від громадян, які повинні були її подати у встановлений термін – до 1 травня, але вчасно не задекларували свої доходи. Зараз ми вживаємо заходи, у межах повноважень, щодо залучення таких громадян до декларування. 

Нагадаємо, за неподання та несвоєчасне подання декларацію передбачена
адміністративна відповідальність у розмірі від 3-х до 8 неоподатковуваних мінімумів
доходів громадян, тобто від 51 до 136 грн. А до громадян, які своєчасно не сплатили податок застосовується штраф у розмірі 10 чи 20 відсотків суми податку в залежності від кількості прострочених днів сплати. Також нараховується пеня в розрахунку 120 відсотків від ставки Нацбанку за кожний день несплати податку.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта