Харківські підприємства масово не платять екологічний податок

07.08.2015 11:55 Економіка
Фото: okruzhayushchaya-sreda.ru Фото: okruzhayushchaya-sreda.ru
Більшість підприємств області з початку року не сплачують екологічний податок.

Згідно з новим Бюджетним кодексом України 25 % екологічного податку з 1 січня 2015 року залишається у бюджетах міських, селищних та сільських рад (55 % отримує обласний бюджет і 20 % - державний). Як наслідок, протягом січня-червня 2015 року місцеві бюджети поповнилися на 37,1 млн грн. Ці гроші громади можуть використовувати на будь-які проекти: чи то ремонт доріг, чи закупівля нового медичного обладнання тощо.

Екологічний податок у бюджет сплачують підприємства, які так чи інакше забруднюють довкілля. Це сміття, викиди в атмосферу, воду тощо. Однак перш ніж платити, заводи та фабрики ще мають отримати дозвільно-погоджувальну правоохоронну документацію. 

- Аналіз свідчить, що наразі такі документи мають небагато підприємств, - говорить директор Департаменту екології та природних ресурсів Харківської облдержадміністрації Андрій Тимчук. - Зокрема, незадовільний стан отримання документації на поводження з відходами у Печенізькому районі - документи має лише одне підприємство, Борівському - три підприємства, Дворічанському - два, Ізюмському - два, Шевченківському - три.

Погані результати також у Кегичівському, Сахновщинському, Харківському районах та Чугуєві. Там документи на поводження з відходами мають лише 4 % економічно активних підприємств, а отже, решта 96 % податки не сплачують взагалі.

Не набагато краща ситуація з дозвільною документацією на викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Найгірша ситуація у Харківському районі. Там за викиди в атмосферу податки сплачують всього 15 % підприємств. Схожа картина у Печенізькому та Золочівському районах - 18 і 20 % відповідно.

- Найкращий відсоток з цього питання у Нововодолазькому районі - 58 %, Красноградському - 55 %, Первомайському - 54 %, - розповідає Андрій Тимчук.

Міста обласного значення також не поспішають спонукати свої підприємства компенсувати забруднення атмосфери. Наприклад, у Чугуєві дозволи отримали 15 % підприємств, Лозовій та Первомайському - по 20 %.

Не хоче розкошелюватися бізнес і за користування водою. Тут серед аутсайдерів Печенізький та Борівський райони - по 6 %, Харківський - 7 %. Найліпші показники мають Великобурлуцький район - 32 %, Балаклійський - 31 %, Куп'янський - 30 %.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта