Оформлення пенсії: хто має право на матдопомогу та підвищену пенсію

13.02.2013 15:30 Економіка
http://www.ysia.ru http://www.ysia.ru
Заробітна плата для призначення пенсії визначається з урахуванням середньої заробітної плати,

з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

При призначенні пенсії за віком особам, які на день досягнення пенсійного віку працювали в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, і мають необхідний страховий стаж (для чоловіків 35 років, для жінок 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення. 

Для військовослужбовців запроваджено календарне обчислення вислуги років при визначенні права на пенсію. Залишено пільговий порядок обчислення вислуги років при визначенні розміру пенсії: за 20 років вислуги (з урахуванням пільгового обчислення) – 50 % заробітної плати (55 % – для звільнених у відставку) та 3 % за кожен рік вислуги понад 20 років. Поступово, щороку на 1 рік, збільшено вислугу років для визначення права на пенсію за вислугу років з 20 до 25 років.

Також обмежено пенсії максимальним розміром у 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, і збережено без змін механізм виплати пенсії працюючим військовим пенсіонерам – у повному розмірі, незалежно від заробітної плати.

Пенсійне законодавство. З метою підвищення рівня соціального захисту осіб, яким виповнилося 100 і більше років, Кабінет Міністрів України 26 вересня 2012 року прийняв постанову № 908, відповідно до якої особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» і яким виповнилося 100 і більше років, виплата підвищень (надбавок) до пенсії або щомісячного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, здійснюється в потрійному розмірі. Іншим особам, яким виповнилося 100 і більше років, установлено підвищення до пенсії у розмірі 20 відсотків прожиткового мінімуму, установленого для осіб, які втратили працездатність.

З 1 січня 2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», яким передбачено, що ветеранам війни, яким виповнилося 85 років і більше, з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років та інвалідів війни 2 і 3 груп з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, надаються пільги, які передбачені для інвалідів війни 1 групи відповідно до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Зокрема, розмір підвищення до пенсії зазначеної категорії пенсіонерів збільшено до 50 % прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, і підвищення у новому розмірі виплачується замість установленого раніше.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 12.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта